Omgaan met gewrichtsproblemen (m/v) en de plaats van natuurlijke ontstekingsremmers

Gewrichtsproblemen komen steeds meer voor in onze vergrijzende samenleving. Sommige reumatische aandoeningen komen duidelijk vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, zoals het syndroom van Sjögren, reumatoïde artritis en artrose. Bij andere aandoeningen is dat minder het geval, of juist andersom, zoals bij degeneratief meniscusletsel, jicht en de ziekte van Dupuytren. We zullen deze opvallende trends kort bespreken.

Ook qua diagnostiek en beleving van gewrichtsproblemen zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen. Daardoor wordt er nog wel eens een diagnose gemist of later vastgesteld. Dat geldt bijvoorbeeld voor ankyloserende spondylitis (ziekte van Bechterew) bij vrouwen. Waar moet je als behandelaar zoal rekening mee houden als er een vrouw voor je zit in plaats van een man? En zijn er dan ook behandelingen die minder goed of juist beter aanslaan bij vrouwen dan bij mannen?

Relatief nieuw in het veld is de behandeling van gewrichtsproblemen met natuurlijke ontstekingsremmers in plaats van NSAID’s en consorten. De reguliere geneeskunde krijgt hier gelukkig steeds meer oog voor. Ook nu de glucosamines hun beste tijd gehad lijken te hebben. Welke opties zijn er en wat zijn de ervaringen? Zijn er hierbij ook m/v verschillen te verwachten?

Over de spreker

Rieneke Vlaanderen-van Laar behaalde haar universitaire bachelor Biomedische Wetenschappen (BSc) aan de Universiteit Utrecht. In het masterprogramma Molecular and Cellular Life Sciences (MSc) specialiseerde zij zich verder in artrose en verdiepte zij zich in nieuwe behandelingen bij deze degeneratieve aandoening, zoals gewrichtsdistractie. Sinds 2012 is zij werkzaam bij Synofit als productmanager.