ATABC2014 | "De mens in ontwikkeling. Zo in het klein zo in het groot"

Abstract

In deze voordracht wil ik een parallel trekken tussen de embryologische en evolutionaire ontwikkeling: zo in het groot zo in het klein.

De processen die ons in de loop van de evolutie mens hebben gemaakt verschillen niet zoveel van deze in de baarmoeder. Ik zal daarom kort ingaan op wat ons mens heeft gemaakt en maakt: een grote kop met grote hersenen, met name de neocortex.

We bekijken in het kort welke processen hieraan ten grondslag liggen. We zullen zien dat er fundamentele processen en stoffen nodig zijn om ons brein zo ver te laten ontwikkelen om ‘mens te worden’ en tevens dat dit nu nog steeds niet anders is.

Verder leg ik uit waarom wij met zijn allen zieker worden en wat er verkeerd is aan de geldende opvatting over ontsteking. En wat er gebeurt als ons immuunsysteem niet meer geremd en tijdig uitgezet wordt. Ons immuunsysteem heeft ook een feedback mechanisme, net als alle andere systemen, maar dat werd lang over het hoofd gezien en nog steeds.

Deze foute opvatting heeft uiteindelijk geleid tot waar en wat we nu zijn: Homo infirmo. Eerst was de Homo sapiens een Homo salute, later H. obeso en uiteindelijk H. infirmo ... En dan? Waar gaan we naartoe? Komt er inderdaad een bottleneck die het mensdom decimeert in de nabije toekomst??

Ik zal de oorzaken van het ontstaan van deze chronische inflammatie en het verband met metabole programmatie kort verklaren en bespreken.

De gevolgen van de chronische inflammatie waar wij allen blijken in te belanden, leidt bij elk van ons uiteindelijk tot een individuele metabole strategie, die bepaalt voor welke ziekte ons lichaam zal kiezen als de problemen te groot worden. Deze strategie wordt bepaald door de metabole programmatie vanaf het begin van het leven en eigenlijk nog daarvoor. Ook de invloeden op, en de voeding van moeder en grootmoeder, en hún programmatie worden doorgegeven aan het kind in de moederschoot.

Tijdens de eerste jaren van het jonge leven gebeurt er deels wel nog een verdere programmering, en dit zal dan uiteindelijk een blauwdruk vormen waar het systeem later op zal terugvallen: vanuit de totale programmatie én de latere voeding en lifestyle zal het metabool systeem alle problemen proberen oplossen, en als het uiteindelijk niet anders meer kan, een ziekte kiezen.

De invloed van vaccinatie en het tijdstip waarop, zal ook kort ter discussie gesteld worden.

Dit alles wijst op het grote belang om al vroeg bewust te zijn van alle invloeden op het ongeboren kind, om zo beter zorg te kunnen dragen voor de optimale ontwikkeling én het latere leven van dit kind, én van de komende generaties.

Ik zal al deze factoren en voedingstoffen uitgebreid bespreken, om uiteindelijk te komen tot een praktisch advies voor de arts of therapeut om jonge moeders voor, tijdens en na de zwangerschap optimaal te kunnen begeleiden in deze tijd van overvloed met zijn vele ziekmakende omgevingsinvloeden.

Over de spreker

Bernadette Kuijper is biologe en herborist, en gespecialiseerd in klinische-psycho-neuro-immunologie (kPNI). Daarnaast is ze onderlegd in de orthomoleculaire voeding, Bach-therapieën volgens Dietmar Krämer, energetische therapieën, auriculotherapie.