VGBC2017 keynote | "De hypothalamus, missing link bij het herstellen van de energie"

De hypothalamus is de centrale computer in ons lichaam en is op verschillende manieren van grote invloed op onze energiehuishouding. De hypothalamus bestuurt het hormonaal systeem inclusief de HPA-as, het autonome zenuwstelsel, is onderdeel van het limbisch systeem, verwerkt prikkels uit de omgeving en zorgt voor de juiste respons om te overleven. De 12 kernen in de hypothalamus regelen onder andere het circadiaans ritme, de stemming, eetlust en verzadiging. Al deze facetten van de hypothalamus hebben invloed op onze energie.

Er zijn allerlei syndromen en ziektebeelden, waarbij de hypothalamus een storing vertoont. Bij het Kallman syndroom bijvoorbeeld stoort de hypothalamus en zijn de reuk en de zaadproductie verstoord, bij het Wernicke-Korsakoff-syndroom stoort de hypothalamus allerlei processen en bij het Prader-Willi-syndroom is er spierslapte en eetluststoring door een hypothalamus-verstoring. Bij het ROHHAD-syndroom (zeldzaam) is er sprake van een optredende obesitas, hypoventilatie en disregulatie van het autonome zenuwstelsel ten gevolge van hypothalamusstoring. Bij vermoeidheidsklachten zoals die bijvoorbeeld aanwezig zijn bij fibromyalgie, myalgische encefalomyelitis(ME) en status na een whiplashtrauma speelt hypothalamusstoring een belangrijke rol.

 Bij veel chronische klachten, waarbij sprake is van hypothalamusstoring, wordt er geen therapie ingezet om de hypothalamusfunctie te verbeteren en worden slechts symptomen bestreden, waardoor de klachten voortduren. Tijdens deze keynote worden de bouw en de functies van de hypothalamus besproken en bij welke chronische aandoeningen het betrekken van de hypothalamus in de therapie een oplossing kan bieden om de energie te herstellen.

 Over de spreker

Eric van Schijndel studeerde achtereenvolgens fysiotherapie, orthopedische geneeskunde, manuele therapie, acupunctuur, homeopathie en orthomoleculaire geneeskunde en is daarnaast gespecialiseerd in onder andere elektro-acupunctuur, Prognos, IDT, bioresonantie en Mind Body Coaching. Hij heeft al 34 een praktijk, geeft wereldwijd trainingen en lezingen, ontwikkelt producten, draagt bij aan wetenschappelijk onderzoek en heeft een zeer ruime ervaring met holistische geneeskunde.