ATABC2015 | "Stress, endotoxemie en het belang van transdermale magnesiumtherapie"

Abstract

Stress is misschien wel de meest voorkomende gemeenschappelijke factor achter de oorzaak van vele klachten. Stress is gerelateerd aan maagdarmklachten, slecht slapen en vermoeidheid. Klachten die op zich ook weer gerelateerd zijn aan een magnesiumtekort. Magnesium speelt een belangrijke rol als immuunmodulator bij fysiologische processen en de impact van hypomagnesiemie is dan ook aanzienlijk. De productie van pro-inflammatoire cytokine en mediatoren wordt beïnvloedt door de magnesiumstatus. De absorptie van magnesium via de darm is verlaagd, gebrekkig of geblokkeerd bij inflammatie , prikkelbaar darm syndroom (IBS), darmvilli die niet meer kunnen opnemen, inflammatoire reacties op gluten, gliadinen, melkeiwitten, vitamine D-tekort en formatie van onoplosbare magnesiumzepen. Deze problematieken bij de opname van magnesium worden vaak onvoldoende herkend en staan het efficiënt oplossen van een magnesiumtekort via de orale weg in de weg en daarmee het efficiënt oplossen van klachten. Transdermale magnesiumtherapie biedt de mogelijkheid om onafhankelijk van de opnamecapaciteit en interacties in de darm magnesium op te nemen via de huid. Transdermale magnesiumtherapie en de invloed ervan bij immuunmodulatie is reeds sinds jaren bekend vanuit de literatuur maar wordt nog relatief weinig toegepast terwijl het opnemen van magnesium via de huid zo oud is als de mens. Via het leven op de interval tussen land en zee heeft de mens altijd al het vermogen gehad om magnesium op te nemen via de huid vanuit zeewater.

Natuurlijk is het van belang om naast het benutten van de mogelijkheden van transdermale magnesiumtherapie ook te werken aan de opnamecapaciteit via de orale weg namelijk het maagdarmkanaal. Hierbij biedt de inzet van Soil Based Organisms, bacteriën uit vruchtbare aarde, unieke voordelen ten opzichte van de veel gebruikte, op melkzuur gebaseerde probiotica. Melkzuur gebaseerde probiotica zijn van nature niet maagzuurresistent wat betekent dat van oorsprong deze bacteriën grotendeels gedood werden door het maagzuur. Met ingewikkelde technieken wordt getracht dit te voorkomen. De bacterien in Soil Based Probiotica, die in deze presentatie worden besproken, zijn van nature wél maagzuurresistent en hebben altijd de maag zonder problemen kunnen passeren. Bacillus subtilis, één van de bacteriestammen in de Soil Based Organisms pre-probiotica die besproken worden, is zelfs een bacteriestam waarvan is aangetoond dat hij in de ‘oer’mens reeds aanwezig was.

Geja Heinen gaat in haar presentatie in op de achtergronden en mogelijkheden van transdermale magnesiumtherapie bij stress en stress gerelateerde klachten gekoppeld aan darmherstel om ook opname van magnesium via het maagdarmkanaal te herstellen.

Over de spreker

 Geja Heinen

 Geja Heinen, Msc in  clinical Psycho Neuro Immunology, Msc in Health, Education and Promotion (io), natuurdiëtist.

Geja had als onderwerp voor haar masterthesis “Chronisch Vermoeidheid Syndroom en het functioneren van de schildklier” waarbij met name (oxidatieve) stress een belangrijke rol speelt. Op dit moment doet zij onderzoek, in het kader van haar master in Maastricht, naar gezondheidsgedrag bij mensen met stress gerelateerde klachten.

Geja is gepassioneerd over haar vak en dat is te merken aan haar presentaties. Met veel kennis, gedrevenheid en enthousiasme draagt zij haar kennis over. Zij is gastdocent aan de opleiding Voeding&Diëtetiek, spreekt regelmatig op congressen en geeft (na)scholing aan professionals en consumenten.