ATABC2015 | "Introductie biologische kruiden"

Vitals introduceert een lijn van vijf biologische kruidensupplementen. Er is gekozen voor een leverancier die voldoet aan onze hoge kwaliteitseisen en gebruik maakt van een unieke extractiemethode genaamd PhytoPrevent. Deze manier van extraheren is bij uitstek geschikt om een kwalitatief hoogwaardig en werkzaam extract te verkrijgen.

Gepatenteerde extractiemethode

Kenmerkend voor deze gepatenteerde methode is het gebruiken van een oplosmiddel bestaande uit water en alcohol in een steeds wisselende verhouding. Hiermee wordt bereikt dat zowel de wateroplosbare als de vetoplosbare bestanddelen geëxtraheerd worden waardoor in het eindproduct de eigenschappen van de oorspronkelijke plant zoveel mogelijk behouden blijven. Dit is wenselijk omdat veel nog onbekend is over welke stoffen verantwoordelijk zijn voor de werking van het kruid en omdat een deel van de werking mogelijk berust op synergie tussen de verschillende plantencomponenten. Een ander voordeel van PhytoPrevent is dat uitsluitend gebruik wordt gemaakt van biologisch gekweekte gewassen. Verder is het eindproduct vrij van alcohol en worden de kruidenextracten gevriesdroogd waardoor deze niet blootgesteld worden aan hoge temperaturen gedurende het productieproces.

Waarom extraheren?

De actieve bestanddelen van planten bevinden zich veelal diep in de cellen van de plant. Plantcellen zijn echter omgeven door een stevige celwand (van cellulose), die de mens niet kan verteren. Daarom is extractie van de actieve bestanddelen uit de plant een belangrijk proces. Dit zorgt er voor dat de actieve stoffen beschikbaar komen voor het menselijk lichaam. Daarnaast is het belangrijk dat zowel de vet- als water oplosbare stoffen uit de plant geëxtraheerd worden.

Waarom biologisch?

De actieve ingrediënten van biologische voedingssupplementen zijn gegarandeerd van natuurlijke oorsprong en niet synthetisch gefabriceerd. Daarnaast wordt bij de productie zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens. In allerlei voorschriften is vastgelegd wat onder biologisch wordt verstaan. Er worden o.a. geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of genetisch gemodificeerde organismen gebruikt. Het instituut Skal Biocontrole controleert of de voorschriften worden nageleefd en of een product biologisch genoemd mag worden. Biologische producten zijn herkenbaar aan de code NL-BIO-01 en het Europese biologische keurmerk. Vitals is gecertificeerd door Skal om biologische producten te mogen verkopen. Biologische voedingssupplementen zijn lang niet altijd verkrijgbaar, technisch haalbaar of betaalbaar. Vandaar dat u het niet veel ziet. Maar waar mogelijk en wenselijk proberen wij dit te realiseren.

Over de spreker

Marie Mommer is apotheker en werkzaam voor de producent van de biologische kruiden die Vitals onlangs geïntroduceerd heeft. Zij kan als geen ander een toelichting geven op de unieke vervaardiging van deze kruidenpreparaten en zal ook in hoofdlijnen de toepassingen behandelen.