Voedingsgeneeskunde, jaargang 22 (2021), nummer 5

Chronische inflammatie

Dossier

VGBC2021 - keynote-verslagen

We kennen allemaal een acute ontsteking, bijvoorbeeld na een infectie. De ontsteking komt op en verdwijnt nadien. Maar we hebben ook te maken met lichte ontstekingen, die langdurig aanblijven en die mede aan de basis liggen van chronische aandoeningen. Low-grade inflammation is hot op PubMed en was de rode draad op de elfde editie van het Voedingsgeneeskunde Congres.

VGBC2021 - keynote-verslagen

Naast het uitgebreide keynoteprogramma bood het Voedingsgeneeskunde Congres ook de keuze uit verschillende workshops. Een verslag van een aantal daarvan.

Voeding tegen lagegraadontsteking

Er zijn meer dan dertigduizend peer-reviewed artikelen gepubliceerd over de relatie tussen voeding, inflammatie en gezondheidsuitkomsten.1 Op basis van deze omvangrijke literatuur staat het vast dat laaggradige, chronische systemische ontsteking is geassocieerd met de meeste niet-overdraagbare ziekten, waaronder: diabetes, zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten, kankers, ademhalings- en musculoskeletale aandoeningen, evenals een verminderde neurologische ontwikkeling en nadelige...

Kankervrij

De laatste drie decennia is het aantal nieuwe kankerdiagnosen per jaar in Nederland meer dan verdubbeld. Inmiddels krijgen vier op de tien mensen de diagnose. En dan te bedenken dat er in de loop der jaren zo af en toe een medisch specialist in de media voorbij kwam die vol optimisme vertelde dat kanker binnen enkele jaren een chronische ziekte zou worden. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Niet-praktiserend arts en auteur William Cortvriendt schrijft in zijn boek ‘Kankervrij’ dat zelfs...

Voor- en nadelen van metabole chirurgie

Het lijkt een vanzelfsprekend antwoord op overgewicht om minder/beter te eten en in beweging te blijven. Maar niet iedereen is daarmee geholpen en voor hen is chirurgisch ingrijpen een alternatief. Uiteenlopende technieken worden toegepast, waaraan ook nadelen en soms complicaties zijn verbonden. De overgrote meerderheid van de patiënten echter ziet door gewichtsverlies de gezondheid ingrijpend verbeteren.

Plantenextracten tegen prikkelbaredarmsyndroom

De kruidengeneeskunde herbergt een verscheidenheid aan bioactieve stoffen met potentiële geneeskracht. In dit overzicht leggen we een grondige selectie van klinische studies voor waarin kruiden getest werden bij patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Zoals dat vaak het geval is met kruiden, zijn de meeste studies kleinschalig en zijn de preparaten ongelijkmatig. PDS-patiënten kennen bovendien een sterke placeborespons. Maar enkele kruiden hebben wel een bewezen doeltreffendheid.

Vitamine K in de hersenen

Omdat er nog geen effectieve medicatie is om de ziekte van Alzheimer te behandelen of te voorkomen, is er binnen het alzheimeronderzoek meer aandacht gekomen voor niet-farmacologische interventies. Mogelijk kan vitamine K2 hierin een rol gaan spelen. Het lijkt erop dat vitamine K2 de potentie heeft om de progressie van alzheimer te vertragen en om bij te dragen aan de preventie van de ziekte.

Klik op internet op het woordje leefstijl en je wordt bedolven onder de hits, artikelen, aanbiedingen en verhalen. Wat is het eigenlijk, leefstijl?

Interview Rinske Pauw

Dat het niet verstandig is om een glaasje grapefruitsap te drinken als je bepaalde medicijnen slikt, is een bekend gegeven. Als complementair zorgverlener weet je dat je geen tryptofaan moet voorschrijven als je cliënt antidepressiva slikt of sint-janskruid als ze de anticonceptiepil gebruikt. Er kunnen namelijk ongewenste wisselwerkingen optreden. Interacties tussen andere medicijnen en voeding en voedingssupplementen zijn echter minder bekend. Gelukkig komt daar de laatste jaren gestaag...

Voedingsmiddelen en acne

Voeding kan een cruciale rol spelen tijdens de behandeling van acne. Echter, het is tijd voor wat nuance. Want dat voeding acne kan veroorzaken, is een misvatting die we vaak tegenkomen. In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt in de huid bij het ontstaan van acne en dat voeding niet de veroorzaker, maar de verergerende factor kan zijn. Bovendien lichten we toe hoe voedings- en suppletieadviezen ingezet kunnen worden als onderdeel van de acnebehandeling.

Vraag en antwoord over zout

Aan de hand van een aantal veel gestelde vragen geven we in deze bijdrage commentaar op de vele controverses die leven in de ‘oorlog rondom de zoutaanbevelingen’ (Voedingsgeneeskunde jg. 18 nr. 2). We hebben geprobeerd de onderwerpen objectief te benaderen. Het is onze hoop dat deze inbreng bijdraagt aan de totstandkoming van een zoutaanbeveling die ons allen ten goede komt.