Voedingsgeneeskunde, jaargang 19 (2018), nummer 3

Dossier: zenuwziekten

Dossier

De medische wereld beschouwt dementie eindelijk als een leefstijlziekte die voorkomen kan worden. De erkenning komt van The Lancet International Commission on Dementia Prevention and Care, een commissie van 25 wetenschappers voornamelijk afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Canada. De commissie heeft becijferd dat negen risicofactoren verantwoordelijk zijn voor 35 % van alle gevallen van dementie: lage scholingsgraad, hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, gehoorverlies, roken,...

Myalgische encefalomyelitis/chronische-vermoeidheidssyndroom (ME/CVS), tegenwoordig ook wel systemic exercise intolerance disease (SEID), is een heterogene ziekte met een onbekende oorzaak. Het betreft een ernstige chronische ziekte, die het functioneren en de kwaliteit van leven aanzienlijk beperkt. De belangrijkste symptomen zijn vermoeidheid gedurende meer dan zes maanden, malaise na inspanning, slaapstoornissen, onvoldoende herstel na rust en slaap, cognitieve stoornissen, geheugen- en...

Multiple sclerose, beschadigde zenuwen

Multiple sclerose ontstaat door aftakeling van de myelineschede van zenuwen ten gevolge van ontstekingen die vaak een auto-immune oorsprong hebben. Genetica, leefstijl en omgeving beïnvloeden de ziekte, maar de impact van leefstijladviezen in de behandeling zijn nog te weinig onderzocht. Voeding gericht op ontstekingen kan misschien helpen en ook is er onderzoek gedaan rond biotine, groene thee, co-enzym Q10 en omega-3.

Vele patiënten die aan de ziekte van Parkinson lijden, nemen hun toevlucht tot complementaire en alternatieve geneeswijzen (CAM). Volgens een bevraging in Zweden neemt 17 % van de ondervraagde parkinsonpatiënten extract(en) van kruiden. In landen zoals China en Zuid-Korea behoren kruiden vaak tot de standaardbehandeling. Alle onderzoek rond kruiden en parkinson is dan ook in die landen geconcentreerd. Het aantal publicaties is het laatste decennium fors gestegen, maar de evidence base...

Schizofrenie

Japanse artsen van het 'Project for Schizophrenia', Tokio, zijn nagegaan wat hoog gedoseerd pyridoxamine kan betekenen bij tien patiënten met behandelresistente schizofrenie. Twee patiënten vertoonden een opmerkelijke daling van psychose-symptomen volgens de 'PANSS Positive' maatstaf. Hiervoor namen ze 1200 mg pyridoxamine per dag (verdeeld over drie dosissen). Een derde patiënt ervoer ook een verbetering van de schizofrenie-score.

Taurine

Taurine, ik schrijf het regelmatig voor. Deze week hoorde ik wederom van een cliënt dat zij gestopt was met het innemen ervan, omdat ze bang was er onrustig van te worden. 'Het zit toch niet voor niets in die energiedrankjes.' Omdat er taurine in deze drankjes zit, wordt de conclusie getrokken het voor energie of onrust zal zorgen. De kracht van de geest is sterk; deze gedachten over taurine kunnen onrust veroorzaken.

Op 25 mei vond het jaarlijkse Voedingsgeneeskunde Congres plaats in Houten. Naast de keynotes en een uitgebreide beurs waren er diverse workshops. Thema van het congres was dit jaar: onbegrepen klachten, multidisciplinaire aanpak. In de keynotes en workshops bekeken de sprekers vanuit verschillende disciplines hoe je meer grip kunt krijgen op deze complexe problematiek. Een verslag van enkele keynotes en workshops.*

antroposofie

Met zijn lectoraat aan de Hogeschool Leiden en bij het Louis Bolk Instituut onderzoekt hij vrijwel alle uithoeken van de antroposofische gezondheidszorg. Van hooikoorts tot antibioticaresistentie en van patiëntbeleving tot kosten. Arts-epidemioloog Erik Baars: “Antroposofische gezondheidszorg spreekt me het meeste aan, omdat het geen softe stroming is, maar heel helder wetenschappelijk.”

De beschikbaarheid van omega-3-vetzuren met eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) staat onder druk. De visquota’s zijn aangescherpt en het visbeheer is verbeterd. Tegelijkertijd is er een toenemende vraag naar pelagische vis of visolie. Het aanbod van visolie is niet voldoende voor de groeiende markt. Dit heeft geleid tot onderzoek naar alternatieve en duurzame bronnen van lipiden die meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren bevatten. Een nieuwe en ecologisch verantwoorde en...

Polyfenolen als prebiotica

Polyfenolen beïnvloeden de samenstelling van de darmmicrobiota en indien ze dat op een gunstige manier doen, mogen we ze prebiotica noemen (of misschien ‘fytobiotica’). Wetenschappers breken nu het hoofd over welk werkingsmechanisme het belangrijkst is: de rechtstreekse bioactiviteit van polyfenolen in het lichaam of de prebiotische activiteit. Zeker is dat de darmmicrobiota essentieel is voor de aanmaak van metabolieten uit polyfenolen, die beter opneembaar zijn dan de oorspronkelijke...