Voedingsgeneeskunde, jaargang 18 (2017), nummer 5

Eetbare en minder eetbare

Schimmels

Dossier

Geneeskrachtige paddenstoelen

Paddenstoelen zijn een onontgonnen terrein van stoffen met een bijzondere farmacologie. Vooral de polysacchariden uit paddenstoelen zijn goed bestudeerd. Die stimuleren de immuniteit, wat van pas komt in de preventie van kanker en om immuniteitsonderdrukking door kankertherapie tegen te gaan. Een aantal klinische studies, vooral rond paddenstoelen met een medicinale traditie, worden besproken.

Schimmels in gefermenteerd voedsel

Yoghurt, kombucha, kefir, tempeh of kimchi: gefermenteerde producten genieten een grote populariteit. En dat is niet voor niets. Veel onderzoek geeft aan dat regelmatige inname van gefermenteerde levensmiddelen bijdragen aan een goede gezondheid. Hoe zit het met voeding gefermenteerd met schimmels?

Paddenstoelen, voedzaam en lekker

Eigenaardig. Een champignon is biologisch gezien geen plant en is dus groente noch fruit. Diëtisten hebben duidelijk geen moeite om de champignon tot de groep van groenten en fruit te rekenen.1,2 We gaan daar niet moeilijk over doen. Alleen, als we het over groenten en fruit hebben, zien we de paddenstoel dan niet te vaak over het hoofd?

Aflatoxine-producerende schimmel

Aflatoxines zijn mycotoxines (gifstoffen uit schimmels) die worden geproduceerd door aspergillus-schimmels (A. flavus, A. parasiticus, A. nomius). Ze kunnen worden aangetroffen in (beschimmelde) granen (maïs, sorghum, tarwe), rijst, noten (pinda’s, paranoten, amandelen, cashewnoten, pistachenoten), zaden, peulvruchten (waaronder sojabonen), gedroogd fruit, kruiden en specerijen. Aspergillusgroei vindt vooral plaats tijdens productie en opslag in een warme en...

Hoe ver staan we van gepersonaliseerde voedingsadviezen af? Het 25e Folia Orthica symposium dat op 21 september werd gehouden in de Flint in Amersfoort stelde deze vraag aan drie onderzoekers die elk op hun manier met voeding begaan zijn. Twee artsen legden vervolgens aan de hand van twee cases uit wat hun gepersonaliseerde aanpak is. Deze jubileumeditie sloot af met André Kuipers, die in het totaal 204 dagen in de ruimte verbleef.

Psychedelica en psychiatrie

Recent verscheen het boek Psychedelica als bron van heling van William A. Richards. Volgens deze Amerikaanse klinisch psycholoog en theoloog is het therapeutisch potentieel van psychedelica ongekend groot. Zijn we hier ook al zover? Joost Breeksema van Stichting OPEN en Rogier Hoenders van het Centrum voor Integrale Psychiatrie geven hun visie op dit onderwerp.

Wat is oud? Daar valt over te steggelen, maar in ieder geval is het iets dat iedereen wil worden maar niemand wil zijn. Wonderlijk eigenlijk. In het kader van een congres over persoonlijke voeding sprak ik laatst over het microbioom, hoe dat met voeding kan worden beïnvloed, en wat de rol zou kunnen zijn bij veroudering. Bij de voorbereidingen voor mijn lezing kwam ik iedere keer weer bij een banaan uit. Dat geeft niet want ik hou van bananen, iedere dag eet ik er een.

De vele troeven van biolandbouw

De minachting tegenover biologische landbouw (biolandbouw) is altijd groot geweest, en nog steeds beweren beleids- en opiniemakers dat biolandbouw vooral een bezigheid is van ideologen. ‘De opbrengst van biolandbouw is lager, dus daarmee gaan we de wereld zeker niet voeden’, zo redeneren critici. Onterecht: biolandbouw heeft vele troeven die het nadeel van lagere opbrengst soms compenseren. We kunnen veel leren van de biolandbouw, al heeft de biolandbouw zelf nog veel te leren.

Diagnose van vitamine B1-status

Dagelijkse inname van vitamine B1 (thiamine) is belangrijk, omdat de lichaamsvoorraad zeer beperkt is. Wat zijn de functies van thiamine? Wat zijn de gevolgen van een tekort? En hoe test je het?

Vitamine D en darmkanker

Ecologische en andere observationele studies laten zien dat zowel de blootstelling aan uvB als de vitamine D-status invers gerelateerd is aan het voorkomen van zo’n 15 - 20 types kanker. Het meest bekend is de van de zuid naar noord toenemende incidentie van colon- en borstkanker in de VS.1-3 Het vitamine D-hormoon 1,25-dihydroxyvitamine D [1,25(OH)2D] en analoga hiervan remmen de nieuwvorming van tumoren in de darmen van proefdieren.4 Dierstudies hebben...

Vitamine K2 tegen niercomplicaties

Nierpatiënten ontwikkelen in een sneller tempo, en in ernstiger mate, hart- en vaatziekten door verkalking van de bloedvaten en hebben daardoor een verhoogd risico op overlijden. Opeenvolgende studieresultaten van de afgelopen 10 jaar tonen dat vitamine K2 essentieel is voor de gezondheid van de bloedvaten.1 De laatste jaren groeit het bewijs dat dit nog sterker het geval is voor nierpatiënten. Een te lage vitamine K-status blijkt algemeen voor te komen bij chronische nier- en...