Voedingsgeneeskunde, jaargang 17 (2016), nummer 3

NutriPsychiatrie

Dossier

VGBC2016 Voedingsgeneeskunde Congres

Tijdens het congres NutriPsychiatrie waren er naast de vier
keynotes diverse workshops. Een kort verslag van de verschillende
onderwerpen.

Keynotespreker op het congres NutriPsychiatrie was
professor dr. Michael Maes. Hij vertelde over de lange zoektocht
die hij in de loop der jaren deed naar de oorzaken en pathogenese
van CVS, depressie en andere neurologische ziekten.

Eric van Schijndel

De congresdag werd afgesloten met een presentatie door Eric
van Schijndel. Hij ging uitvoerig in op de rol van de
hypothalamus in de psychiatrie waarbij de nadruk ligt op de
endocriene en neurale functie van de hypothalamus.

Depressie en
neurodegeneratie: een som van symptomen gebaseerd op
neuroinflammatie en ‘verwatering’ van de hersenen. Dat was het
onderwerp van de keynote van Leo Pruimboom tijdens het congres
NutriPsychiatrie.

Renate de Groot doet onderzoek naar de effectiviteit van
omega-3-vetzuren in het functioneren van de hersenen In haar
keynote tijdens het congres liet zij zien hoe belangrijk het is
onderzoek kritisch te analyseren om de uitkomsten op waarde te
kunnen schatten.

Nutri- & fytotherapie

Het 17e Congres Nutri- & Fytotherapie werd
half maart gehouden in Grimbergen. Vele sprekers kwamen aan bod,
een verslag van een aantal van hen.

Kwik in vis

Onderzoekers van de Rush University, Chicago, hebben geen link tussen de hoeveelheid kwik in de hersenen en ernst van hersenpathologie kunnen vinden.1 De onderzoekers voerden 286 autopsies uit bij overleden vrijwilligers die tussen 2004 en 2013 ondervraagd werden over eetgewoonten. Een groot deel van dat kwik bleek inderdaad uit vis te komen, maar volgens dit onderzoek is dat kwik geen reden om vis te mijden. Immers beschermt het eten van vis tegen dementie.

Voedingsadvies in het spreekuur

Het grote excuus van artsen om géén navraag te hoeven doen
naar voedingsgewoonten van hun patiënten is: “Ik heb daar geen
tijd voor.” Een andere opmerking waarachter collega’s zich vaak
blijken te verschuilen is: “Zo belangrijk is dat ook allemaal
niet, het is niet evidence-based dat het veel uitmaakt.” De
werkelijke reden is misschien wel gebrek aan kennis. In de tijd
dat ik een studie volgde tot arts (1982 – 1989) was voeding
een non-...

Inositol tegen zwangerschapsdiabetes

De zwangerschap is een periode waar een vrouw tijdelijk diabetes kan oplopen. Gezonde voeding en meer beweging zijn twee nodige maatregelen die de toekomstige moeder kan treffen om dit te vermijden of om de gevolgen ervan te beperken. Inositol is een beproefde remedie tegen zwangerschapsdiabetes geworden. Inositol is een belangrijke schakel in de (canonieke) signaaltransductie van de insuline. Nieuwe ontdekkingen suggereren dat inositol nodig is in een alternatieve signaalpathway van de...

Niacine tegen schizofrenie

De historie rond niacine bij schizofrenie is een bijzonder
interessant geval van nutripsychiatrie. Het pionierswerk dat
Abram Hoffer (1917 - 2009) en Humphry F. Osmond (1917 -
2004) in de jaren ‘50 hebben verricht, leek aanvankelijk erg
waardevol. Als een van de eerste onderzoekers zochten ze naar een
biochemische verklaring voor een psychische aandoening. In die
tijd was psychoanalyse al wat de klok sloeg.1

Aminozuren

De interesse naar de rol van aminozuren bij groei en ontwikkeling, gezondheid en ziekte neemt de laatste jaren sterk toe.1 Aminozuren zijn op de eerste plaats bouwstenen voor de synthese van eiwitten, essentieel voor groei en opbouw van het lichaam en weefselherstel. De laatste decennia hebben wetenschappers veel kennis vergaard over andere belangrijke functies van aminozuren in het lichaam. Arginine en glutamine, bijvoorbeeld, bevorderen een goede darmbarrièrefunctie en...