Voedingsgeneeskunde, jaargang 17 (2016), nummer 3
Dossier
Het grote excuus van artsen om géén navraag te hoeven doen naar voedingsgewoonten van hun patiënten is: “Ik heb daar geen tijd voor.” Een andere opmerking waarachter collega’s zich vaak blijken te verschuilen is: “Zo belangrijk is dat ook allemaal niet, het is niet evidence-based dat het veel uitmaakt.” De werkelijke reden is misschien wel gebrek aan kennis. In de tijd dat ik een studie volgde tot arts (1982 – 1989) was voeding een non-issue tijdens de opleiding. De enige zaken...
De interesse naar de rol van aminozuren bij groei en ontwikkeling, gezondheid en ziekte neemt de laatste jaren sterk toe.1 Aminozuren zijn op de eerste plaats bouwstenen voor de synthese van eiwitten, essentieel voor groei en opbouw van het lichaam en weefselherstel. De laatste decennia hebben wetenschappers veel kennis vergaard over andere belangrijke functies van aminozuren in het lichaam. Arginine en glutamine, bijvoorbeeld, bevorderen een goede darmbarrièrefunctie en...