Arts, therapeut & apotheker, jaargang 12 (2011), nummer 4

Probiotica

Bondgenoten voor het leven

Dossier

Probiotica tegen depressie?

Wat er zich in de darmen afspeelt, beïnvloedt ook de hersenen. De links tussen darmen en hersenen staan bekend als de gut-brain axis en omvat neurologische, endocriene, immunologische en nutritionele fenomenen.

De term zelf alsmede producten met de naam ‘probiotica’ waren in de klassieke ayurveda niet bekend. Toch is er een heel sterke link tussen de ayurveda en probiotica en die ligt in eerste instantie in de naam 'ayurveda zelf', en in tweede instantie in de uitgebreide en continue zorg binnen de ayurveda voor een goede darmflora in het gehele maag-darmkanaal alsmede de inzet van bepaalde remedies om die zorg te bewerkstelligen.

Een (sterk) verhoogde doorlaatbaarheid van het darmepitheel door defecte tight junctions (lekkende darm) kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en de progressie van een reeks aandoeningen, waaronder auto-immuunziekten, chronische ontstekingsziekten en allergieën. De kwaliteit van tight junctions kan verbeteren door het gebruik van verschillende voedingssupplementen en kruiden (waaronder probiotica, (langeketen) meervoudig onverzadigde vetzuren en quercetine).

Darmklachten en spijsverteringsproblemen zijn eerder regel dan uitzondering in onze moderne maatschappij, evenals deficiënties door slechte opname van voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Vele oorzaken zijn duidelijk: slechte voeding (hypergeraffineerd en bewerkt, te weinig groenten en fruit, te veel additieven ...), jachtig leven en stress, te weinig beweging.

Maar niet altijd wordt van hieruit de link gelegd naar andere darmziekten: leaky gut (lekkende darm), ...

Herpes zoster

Het virus dat de waterpokken veroorzaakt, kan op latere leeftijd terug uitbreken, soms met pijnlijke gevolgen. Hier bespreken we een case uit het PAEN Clinic te Bad Ems (Duitsland) waarbij een infectie met vitamine C behandeld werd.

De gezondheidszorg verkeert in een diepe crisis: de gezondheidskosten rijzen de pan uit en de grenzen van het farmacologische paradigma worden alsmaar duidelijker. Dat was het uitgangspunt van de lezing van Mei Wang op het congres van Art, therapeut & apotheker laatstleden (AT&A BC2011, 9 juni, Den Haag). Met de modernste analysetechnieken kunnen we echter ons laten inspireren door de traditionele Chinese geneeskunde.

Functionele dyspepsie is een lastige groep van maagklachten, niet alleen voor de patiënt maar ook voor de arts. Aan de basis van de klachten liggen verschillende oorzaken, vandaar dat er geen eenvoudig geneesmiddel tegen bestaat. Omdat alle behandelingen tot nog toe teleurstellend waren, zijn onderzoekers zich gaan buigen over een preparaat met negen kruiden. Een kruidenpreparaat dat zich een weg baant in het reguliere circuit.

Triglyceriden zijn vetten (esters van glycerol en drie vetzuren) die in het lichaam voornamelijk worden gebruikt als energiebron in spierweefsel; ze circuleren in het bloed in de vorm van lipoproteïnen en worden opgeslagen in vetweefsel. Een verhoogde triglyceridenbloedspiegel (met name de niet-nuchtere spiegel) is geassocieerd met toename van atherosclerose (via atherogene triglyceridenrijke lipoproteïnen remnants en apo CIII) en is waarschijnlijk een onafhankelijke risicofactor voor...

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor overgewicht. Maar dan moet je wel de goede keuzes kunnen maken en dat is best lastig want de informatie die de overheid verstrekt is vaak achterhaald of beïnvloed door lobbywerk van de industrie. Dat is een van de reden waarom we in Nederland steeds dikker worden.

Heel bekend is het handboek ‘Homeopathie in de praktijk’ van dr. J. Voorhoeve en dr. R. A. Benthem Oosterhuis, kortweg ook wel Voorhoeve genoemd. Homeopathie is afgeleid van omoios (gelijke) en pathos (lijden of ziekte ), of zoals Voorhoeve het formuleert (blz. 20): 'Homeopathie berust op de symptomen der gelijksoortigheid; als geneesmiddel dient een uiterst kleine dosis van een stof, die in grote dosis de desbetreffende ziekteverschijnselen opwekt.' Hier wordt niet gesproken over...

Shiitake (Lentinula edodes) is één van de meest populaire eetbare paddenstoelen. Deze paddenstoel en zijn componenten genieten veel wetenschappelijke belangstelling en worden intensief bestudeerd vanwege de gezondheidseffecten. De interesse in de werking van de Shiitake paddenstoel gaat al meer dan 3000 jaar terug. In de Oriënt wordt shiitake sinds mensenheugenis gebruikt voor veel uiteenlopende aandoeningen.

Het onderzoek naar de effecten van Q10-deficiëntie en suppletie is het verst gevorderd op cardiovasculair gebied. Maar op tal van andere metabole functies en organen heeft co-enzym Q10 een gigantische impact. Dit geldt zowel voor metabole functies (diabetes type 2, obesitas), als voor centrale (lever, pancreas) en perifere organen zoals huid en slijmvliezen, ogen, gehoor, hormonale en neurale systemen, en zelfs de reproductie ... Ook hier zijn er veel interessante onderzoeksresultaten te...