![](https://www.voedingsgeneeskunde.nl/sites/default/files/styles/node_afbeelding/public/nodes/tijdschriftartikel/hoofdplaat/ATA_12_4_hypertri_Hoofdplaat%20%282%29.jpg?itok=Qf2YrwS1)
Triglyceriden zijn vetten (esters van glycerol en drie vetzuren) die in het lichaam voornamelijk worden gebruikt als energiebron in spierweefsel; ze circuleren in het bloed in de vorm van lipoproteïnen en worden opgeslagen in vetweefsel. Een verhoogde triglyceridenbloedspiegel (met name de niet-nuchtere spiegel) is geassocieerd met toename van atherosclerose (via atherogene triglyceridenrijke lipoproteïnen remnants en apo CIII) en is waarschijnlijk een onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, met name bij vrouwen.1,2
Beste bezoeker, u heeft geen toegang.
Enkel (web)abonnees hebben toegang tot tijdschriftartikelen. Het webabonnement is nog in de maak.
U kunt zich wel alvast (gratis) registreren en tal van andere webartikelen raadplegen!