Saffraan, het rode goud

De aromatische specerij saffraan bestaat uit de gedroogde, oranjerode stampers (stigma) van de saffraancrocus (Crocus sativus, Iridaceae familie). Meer dan 80% van de saffraan wordt geteeld in Iran, de rest in landen waaronder India, China, Mexico, Spanje, Turkije en Griekenland. Saffraan wordt handmatig geplukt, iedere bloem bevat 3 stigma’s en er zijn ongeveer 150.000 bloemen nodig voor een kilo saffraan. De duurste specerij ter wereld wordt ook wel ‘het rode goud’ genoemd. Saffraan, dat een iets bittere smaak heeft en een karakteristieke geur die het midden houdt tussen honing en hooi, wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt als kleurstof, specerij en geneesmiddel. In de oude Perzische geneeskunst werd saffraan aanbevolen bij uiteenlopende aandoeningen waaronder maagdarmproblemen, epilepsie, premenstrueel syndroom, laag libido, astma, slapeloosheid, depressie, geheugenproblemen en pijn. Tegenwoordig zijn er voedingssupplementen met saffraan(extract) verkrijgbaar, die onder meer worden ingezet bij depressie, de ziekte van Alzheimer, leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie en impotentie. Preklinische studies doen vermoeden dat saffraansuppletie zinvol is bij veel meer aandoeningen. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen dienen meer humane studies, waaronder dosisresponsstudies, te worden gedaan met saffraanextract.

Beste bezoeker

Gelieve u aan te melden om dit artikel te lezen. Registreer u hier, snel en gratis!