AHCC, nutriëntencomplex met krachtige immunologische werking

AHCC (Active Hexose Correlated Compound) is binnen de Japanse complementaire en integratieve geneeskunde één van de meest gebruikte nutriënten voor mensen met kanker. AHCC is een plantaardig α-glucaanrijk extract met immunologische effecten na orale inname. In het land van de rijzende zon wordt AHCC in meer dan 700 kankerklinieken ingezet om het immuunsysteem te ondersteunen van kankerpatiënten, die chemotherapie of bestraling ondergaan. Er zijn aanwijzingen dat AHCC de levenskwaliteit bij kanker aanmerkelijk kan verbeteren. Met zeker 30 klinische studies en 40 dier- en in-vitro-studies uit onder meer Japan, Korea, China, Thailand en de Verenigde Staten groeit de wetenschappelijke onderbouwing voor de werkzaamheid van dit nutriëntencomplex.(1,2)

De eerste onderzoeken eind jaren ’80 waren gericht op de werking van AHCC bij hypertensie. Wetenschappers ontdekten echter dat het extract sterke immunomodulerende eigenschappen bezit. AHCC bleek onder meer de activiteit van naturalkillercellen (NK-cellen) en het effect van killer T-cellen (cytotoxische T-cellen) bij kankerpatiënten te verhogen. Hierdoor verschoof het onderzoek in de richting van het onderbouwen van de effectiviteit van AHCC bij de ondersteuning van het immuunsysteem.(1,2) AHCC wordt inmiddels al langer dan 25 jaar in meer dan 25 landen in voedingssupplementen gebruikt. In Europa is het nutriëntencomplex nog relatief onbekend.

Vervaardigd uit het gekweekte mycelium (schimmeldraden) van de Lentinula edodes (shiitake-paddenstoel), is AHCC een krachtig en veelzijdig geschenk uit de natuur. Mede door aangetoonde immunomodulerende, afweerversterkende, anti-inflammatoire en antioxidatieve eigenschappen is AHCC een veelbelovend nutriëntencomplex dat ingezet kan worden bij onder meer kanker, chronische hepatitis, verminderde weerstand en infecties (waaronder besmetting met het humaan papillomavirus).

AHCC behoort waarschijnlijk tot de natuurlijke biologische response modifiers (BRM), natuurlijke endogene (in het lichaam gemaakte) of exogene (van buitenaf toegediende) substanties met immunomodulerende eigenschappen die de algehele weerstand verbeteren (in de winter, bij ziektegerelateerde immunodeficiëntie), het immuunsysteem gerichte ondersteuning bieden bij infecties of kanker, chronische ontstekingen tot rust brengen, auto-immuunprocessen remmen en immunosenescentie (veroudering van het immuunsysteem) tegengaan.(2,3) AHCC balanceert het immuunsysteem zonder het te sterk te stimuleren. Vooralsnog is AHCC met name bij kanker en (preventie van) infecties onderzocht.

Beste bezoeker

Gelieve u aan te melden om dit artikel te lezen. Registreer u hier, snel en gratis!