Reuk en smaakverlies, toegespitst op COVID-19

Onze vermogen om te ruiken ontstaat in de ‘reukkolf’ (olfactory bulb). Dit orgaan ligt boven in neusholte en heeft een oppervlakte van 5 cm² en een volume van ongeveer 4,4 mL. De smaak ontstaat in smaakpapillen op de tong, in het slijmvlies van het gehemelte en in de keelholte. Ongeveer 70% van de smaak wordt via de neus opgewekt. Eet met dichtgeknepen neus een sterk gekruid snoepje: slechts een lichte zoete smaak wordt waargenomen. Om dezelfde reden smaakt bij een neusverkoudheid een maaltijd flauw.1-11 Reuk- en smaakverlies is invaliderend. Het komt voor bij 5% van de Nederlanders en is bij COVID-19 het meest voorkomende, en vaak het eerste en enige symptoom.

Beste bezoeker, u heeft geen toegang.

Enkel (web)abonnees hebben toegang tot tijdschriftartikelen. Het webabonnement is nog in de maak.

U kunt zich wel alvast (gratis) registreren en tal van andere webartikelen raadplegen!