Transitie naar duurzame eiwitten noodzakelijk

De mens heeft (hoogwaardige) eiwitten nodig voor een goede gezondheid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten zijn van dierlijke (vlees, vis, zuivel, eieren) of plantaardige herkomst (granen, peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen). Sinds de Tweede Wereldoorlog is in Nederland de consumptie van dierlijke eiwitten, met name uit vlees en zuivel, sterk toegenomen. Van de dagelijkse eiwitinname in Nederland is 70 % van dierlijke en 30 % van plantaardige herkomst, terwijl de percentages vroeger omgekeerd waren. De eiwitconsumptie van volwassenen is met gemiddeld 1,1 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag ook 37 % hoger dan de aanbevolen 0,8 gram/kg/dag. Wereldwijd stijgt de vraag naar dierlijke eiwitten tussen 2012 en 2050 met 70 tot 80 % door de toenemende welvaart en groeiende wereldbevolking naar ruim 9 miljard in 2050. Met de huidige inefficiënte (en milieu- en dieronvriendelijke) voedselsystemen is het onmogelijk de groeiende wereldbevolking te voorzien van voldoende eiwitten van hoge kwaliteit.

Beste bezoeker, u heeft geen toegang.

Enkel (web)abonnees hebben toegang tot tijdschriftartikelen. Het webabonnement is nog in de maak.

U kunt zich wel alvast (gratis) registreren en tal van andere webartikelen raadplegen!