Voedingsgeneeskunde, jaargang 17 (2016), nummer 1
De flexitariër
Dossier
Voedsel is verre van gelijk verdeeld in de wereld. Een miljard mensen lijdt honger, een ander miljard is obees. De immer groeiende wereldbevolking maakt het probleem van ondervoeding alleen maar complexer. Voedsel produceren voor heel de wereld is zelfs de grootste uitdaging niet: duurzaam voedsel produceren is dat wel. Landbouw zoals die vandaag bedreven wordt, en in het bijzonder de veeteelt, is niet duurzaam.
Flexitarisme wordt gepropageerd door allerlei organisaties.
Maar draagt het bij aan de oplossing voor de beperking van de
CO2-uitstoot? Kunnen we onze roots wel
negeren? Hoe belangrijk is eiwitrijke voeding? Arts en
onderzoeker Remko Kuipers geeft zijn visie.
Verwerkt vlees staat nu geboekstaafd als 'carcinogeen'.
Bevolkingsstudies vormen de basis voor dit besluit, maar
ondertussen zijn ook tal van mechanismen aan het licht gekomen.
Het verband tussen rood vlees en darmkanker is echter niet te
herleiden tot een factor. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat
een combinatie van factoren in rood vlees nodig is voor ontstaan
van darmkanker.
De industriële revolutie bracht een zeer abrupte wijziging
in voedingspatronen mee, nog veel ingrijpender dan de
landbouwrevolutie zo’n 10.000 jaar geleden. De industrialisering
van de westerse voeding, de massale ontwikkeling en toevoeging
van lichaamsvreemde stoffen bleef niet zonder gevolgen.
‘Beschavingsziekten’ sloegen ongenadig toe: de incidentie aan
hart- en vaatziekten, hypertensie, diabetes, kanker en vele
andere nam...
We moeten toe naar een meer plantaardige voeding. Dat is beter voor onszelf, de dieren en de planeet. Steeds meer mensen gaan uit principe nog een stap verder en kiezen voor een vegetarisch of veganistisch eetpatroon.1 Maar is met name een veganistisch eetpatroon nog wel gezond, vragen velen zich af.
De shiitake paddenstoel (Lentinula edodes) wordt daar al eeuwenlang gegeten in landen als China en Japan. Ook in Nederland is shiitake een populair ingrediënt voor Aziatische gerechten. De shiitake paddenstoel bezit daarnaast ook gezondheidsbevorderende eigenschappen, waarnaar veel wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. In het bijzonder worden de polysacchariden uit de shiitake onderzocht. Dit zijn natuurlijke suikerverbindingen.
Leo Pruimboom gooit zoals gewoonlijk de knuppel in het hoenderhok om aan te tonen dat we weer van enkele vastgeroeste dogma’s af zullen moeten. Ook Wim Hof toont dat overtuigend aan met koude en ischemie als hormetische prikkels. Maar er is meer …
Obesitas en zijn ganse nasleep zijn zeker verbonden aan voeding en beweging. Maar zijn er geen andere (belangrijkere?) redenen? En wat is de evolutionaire verklaring voor de chronische ziekten-epidemie die steeds groter wordt?
Vooral...
Ashwagandha (Withania somnifera of winterkers, een plant uit de solanaceae familie) is een belangrijk fytotherapeuticum uit India, Zuid-Azië, Centraal-Azië en delen van Afrika. De Sanskriet benaming ashwa (paard) gandha (geur) verwijst naar de typische geur van de verse wortel.
Met zijn boek De Voedselzandloper oogstte hij veel lof
(en verkocht 350.000 exemplaren), maar kreeg ook commentaar. Arts
en onderzoeker Kris Verburgh (1986) gaat stug door met een nieuw
boek: Veroudering vertragen. Daarnaast zette hij een nieuw
vakgebied op: de nutrigerontologie. “Ik wil dat artsen en
diëtisten beter opgeleid worden, volgens nieuwe inzichten en
zonder verouderde dogma’s.”
De Rhodiola rosea wordt al eeuwenlang medicinaal gebruikt. Het beschikt als adaptogeen over werkzaamheid bij het verbeteren van de stemming, mentale weerbaarheid, algehele vitaliteit en uithoudingsvermogen, zo blijkt uit vele onderzoeken.