Voedingsgeneeskunde, jaargang 19 (2018), nummer 6
Dossier: haar en nagels
Dossier
De nagel wordt gezien als de barometer voor de gezondheid. Hoe zijn voedingsdeficiënties zichtbaar in de nagel? Welke rol kunnen nutriënten spelen in de verbetering van de gezondheid van de nagel? Een overzicht van de mogelijkheden.
In West-Europa heeft ten minste één op de vier mensen last van een schimmelinfectie aan de nagels van zijn handen of voeten. In Nederland is de relatie zelfs 1 op 3 terug gerelateerd naar 1 op de 2 sporters.1 Het behandelen van deze aandoening is geen eenvoudige zaak. Een aantal feiten op een rij om het succes van de behandeling te vergroten.
Heb je net je haar gewassen, blijkt het afvoerputje alweer vol met haren te zitten. Veel mensen ervaren een lichte paniek wanneer ze merken dat bij het ontwarren veel haar aan de haarborstel of kam blijft kleven in plaats van aan het hoofd. Waar komt dit vandaan en veel belangrijker: wat is eraan te doen?
In Europa en de Verenigde Staten verft 50 tot 80% van de vrouwen en 10% van de mannen het haar.1-3 De vraag is of dit veilig is, aangezien (synthetische) haarverf kankerverwekkende stoffen, zoals aromatische amines, bevat die via de huid kunnen worden opgenomen.3,4 Vooralsnog is het verstandig terughoudend te zijn met het langdurige gebruik van permanente haarverf, met name donkere kleuren.
Nederlandse onderzoekers hebben een nieuwe theorie geformuleerd waarin een lage vitamine K-status bij patiënten met COPD een kritieke rol speelt bij zowel de progressie van de longziekte, als bij de cardiovasculaire aandoeningen waarmee COPD vaak gepaard gaat. De conditie van het eiwit elastine is hierin de gemeenschappelijke factor.
Als het gaat over voeding, gaat het meestal over 'wat' we eten. Over 'hoe’ we eten en stilstaan bij het ‘waarom’ horen we niet zoveel. Wat is het effect van eten met aandacht? Diëtist Netty van Kaathoven, NLP-Health Coach en trainer in mindful eten, aan het woord.
Het thema hart- en vaatziekten stond centraal op de conferentie ‘Leefstijl als medicijn’ op 21 november in Oegstgeest. De organisatoren TNO en LUMC, ook initiatiefnemers van het Nederlandse Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde, willen een systeemverandering teweeg te brengen in het zorgstelsel. Op deze conferentie deelden (internationale) sprekers hun inzichten, zowel vanuit de wetenschap als de praktijk.
In de wetenschap is nooit iets 100% zeker. Steevast volgt er een nieuw onderzoek dat alle net gepubliceerde ontdekkingen weer onderuit schoffelt. Dit gebeurt voortdurend, maar in de discussie rond vetten raakt men vooral niet uitgepraat. Jarenlang is in de voedingsvoorlichting en door de voedingsindustrie erop gehamerd: verzadigd vet is fout en eet vooral mager. Nederland kreeg er een vetfobie van!
Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is de meest voorkomende hormonale aandoening bij vrouwen en treft 3% tot 15% van alle vrouwen, afhankelijk van de diagnostische criteria. Kenmerken van het syndroom zijn te hoge niveaus van mannelijke hormonen (hyperandrogenisme), abnormale ovulatie en afwijkingen in de ovaria ('polycystes' en/of ovariumvolume van >10 ml).1 Het syndroom is sterk genetisch bepaald, maar staat tegelijkertijd onder invloed van omgevingsfactoren, in de eerste...
Een vaak gehoorde of op het internet te lezen stelling luidt: "Er zitten geen mineralen meer in onze groenten, want industriële landbouw heeft de bodem uitgeput." Waaraan soms nog wordt toegevoegd dat chronische ziekten hiervan het gevolg zijn. De stelling vraagt erom voorzichtig ontleed te worden, willen we tot een kern van waarheid komen.