Witte bonen gunstig voor functie darmmicrobiota

Het dagelijks toevoegen van een kop gekookte witte bonen aan je voeding gedurende acht weken kan de samenstelling en functie van de darmmicrobiota positief veranderen. Het ondersteunt gunstige bacteriën die geassocieerd zijn met verminderde ontsteking en een lager risico op kanker, zo blijkt uit een recente studie.

Onderzoekers van het MD Anderson Cancer Center voerden de 'BE GONE'-proef uit onder 48 zwaarlijvige volwassenen met een voorgeschiedenis van colorectale poliepen of kanker, terwijl ze verder hun normale voeding volgden. Na acht weken op het bonendieet namen de markers van een 'gezonde' darmmicrobiota significant toe, waaronder verhoogde microbiële diversiteit en de groei van specifieke gunstige bacteriën zoals faecalibacterium-, bifidobacterium- en eubacterium-soorten. Sommige pathogene bacteriën namen ook af, wat wijst op de prebiotische effecten van bonen.

De studie toonde ook aan dat circulerende metabolieten en immuunbiomarkers veranderden. Echter, zodra patiënten stopten met het eten van de witte bonen en terugkeerden naar hun reguliere voeding, keerden de meeste van deze gunstige veranderingen in de microbiota en metabolieten zich om.

De auteurs gebruikten 'onder druk gekookte' en ingeblikte biologische witte bonen bewaard in water met zeezout. Een interessante vraag is welke invloed bereiding en type boon hebben op het resultaat. De auteurs pleiten voor een beter begrip van de metabolieten en biologische markers die gepaard gaan met interacties van de microbiota met prebiotisch voedsel.

Verschenen in de nieuwsbrief van