Voedingsgeneeskunde, jaargang 23 (2022), nummer 4

diabetescomplicates

Dossier

Neuropathie en voedingssupplementen

Neuropathie of zenuwlijden vormt een aanslag op het leven van vele diabetici. Schijnbaar moeten de verst afgelegen zenuwcellen in de voeten en de handen het als eerste ontgelden, mogelijk omdat zenuwcellen nu eenmaal zo veeleisend zijn, mogelijk omdat het een gevolg is van een pathologie van de kleinste bloedvaten. In dit overzicht bespreken we nutriënten en kruidenpreparaten die potentie hebben om de voortgang van neuropathie af te remmen.

Retinopathie en voedingssupplementen

Diabetische retinopathie is de meest voorkomende diabetische complicatie. De reguliere behandeling bestaat uit het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en bloedvetten en het monitoren van het ontstaan van oogafwijkingen. Echter, in de complementaire praktijk bestaat nog een scala aan mogelijkheden ter preventie of behandeling van de aandoening. Van suppletie met vitaminen, kruiden en voedingstoffen tot de veelbelovende toepassing van een ketogeen voedingspatroon.

Diabetes insipidus

Diabetes insipidus (DI) is een zeldzame aandoening die in Nederland bij ongeveer 1 op de 25.000 personen voorkomt, in gelijke mate bij zowel mannen als vrouwen. Hoewel de ziekte op onbehandelde diabetes type 1 en 2 lijkt voor wat betreft enkele symptomen, heeft ze een geheel ander karakter. Het is een hormonale aandoening. Als DI onbehandeld blijft, ondermijnt ze de kwaliteit van leven van de patiënt. Bovendien leidt onbehandelde DI tot uitdroging en ernstige verstoringen in de water- en...

Voedingssupplementen voor diabetes door zwangerschap

Zwangerschapsdiabetes (ZD) is de meest voorkomende complicatie tijdens de zwangerschap en is geassocieerd met een aanzienlijke morbiditeit bij moeder en foetus. De voedingsstatus van de vrouw voor en tijdens de zwangerschap heeft een cruciale invloed op de gezondheid van de vrouw en op de ontwikkeling en groei van de baby.

gepersonaliseerd winkelen

Denk je eens in… een maatschappij waarin verse groenten en fruit veel goedkoper zijn dan producten vol suiker en slechte vetten, waar veel aandacht is voor een actieve leefstijl, waar de gezondheidszorg gericht is op preventie en bovendien oog heeft voor het individu: word je ziek, dan krijg je een behandeling op maat met een voedingsadvies dat helemaal op jou is afgestemd. Een reëel toekomstbeeld? Of vooral een utopie?

Ongezond leven aanpakken ‘op eigen kracht’, het motto van het onlangs gehouden congres, kan afketsen op onmacht of onwil van patiënten. Voeding, beweging en andere leefstijlfactoren zijn zo bepalend voor de kans op ziekte dat niet te motiveren mensen zelf medeverantwoordelijk zijn wanneer een chronische aandoening hen treft. Maar zijn zij dan ook schuldig? En moet dat consequenties hebben voor hun recht op behandeling?

Komt een dokter bij de dokter: boekbespreking

Als je het zelf nooit aan den lijve hebt ondervonden, heb je geen idee wat iemand moet doormaken die de ziekte van Lyme heeft opgelopen en geconfronteerd wordt met de ernstige gevolgen die dat kan hebben. Totdat je dit boek leest. Voormalig huisarts Jolien Plantinga brengt meer dan levendig onder woorden hoe de ziekte bij haar uitpakt, ze laat het je bijna vóelen.

Kinderen die druk gedrag vertonen krijgen vaak onterecht de diagnose ADHD. Het uitsluiten en zonodig corrigeren van vetzuurtekorten zou een rationele, eerste aanpak kunnen zijn als kinderen druk gedrag of milde symptomen van ADHD vertonen. Dit zou overdiagnose of overmedicalisering van ADHD kunnen verminderen. Uit een publicatie in het JAMA, het toonaangevende vakblad van de American Medical Association, komt overtuigend bewijs voor overdiagnose van ADHD en overbehandeling met ADHD-...

Hoe mooi zou het zijn als je op basis van een plaatje op een verpakking meteen ziet of je een gezonde keuze maakt? Dat je daarvoor geen ingrediëntenopsommingen en voedingswaardetabellen meer hoeft door te akkeren. Het lijkt me superhandig! Want de meeste producten in de supermarkt zijn minder gezond dan ze lijken. Nog niet eens een kwart van al het aanbod in de supermarkt staat in de Schijf van Vijf. Vaak bevatten ze te veel suiker, zout of verzadigd vet, zijn ultrabewerkt of missen juist de...

Visolie: hoeveel hebben we echt nodig?

Het officiële advies van de Gezondheidsraad voor de inname van visvetzuren is te laag en steekt bovendien schril af tegen dat in andere landen. Klinische bewijzen voor visoliesuppletie zijn er wel, mits hogere doses worden gebruikt. Frits Muskiet sprak hier al over op het afgelopen Voedingsgeneeskunde Congres. Zijn nu volgende artikel kan als een vervolg daarop worden gelezen.

Decubitus of doorligwonden

Patiënten met doorligwonden, die de huid en/of onderliggend weefsel beschadigen, zien hun kwaliteit van leven verminderen. Om de kans op deze decubitus te verlagen, kunnen preventieve maatregelen worden genomen en, eenmaal toch ontstaan, is een goede wondverzorging belangrijk. Aan voeding valt bij deze aandoening een cruciale rol toe, als preventie maar ook als onderdeel van de behandeling.