Voedingsgeneeskunde, jaargang 22 (2021), nummer 3

Stress

Dossier

Stress en geheugen

Gisternacht een inbreker naast het bed. Vandaag bijna een aanrijding door een wegafsnijder en op kantoor een heftig dispuut met een eigenwijze collega. De ‘to-do-list’ heeft de lengte van een wolkenkrabber en tot overmaat van ramp is je portemonnee zoek. Vergeten? In handen van de inbreker? Wat doet dit met het geheugen? Onderstaand artikel gaat in op de vraag hoe onze geheugenfuncties worden beïnvloed door stress.

Voeding tegen stress

Stress is onvermijdelijk in het dagelijks leven en wordt in verband gebracht met aanzienlijke morbiditeit en zelfs mortaliteit. Naast angst- en slaapstoornissen kan stress leiden tot fysiologische problemen, waaronder cardiovasculaire, gastro-intestinale en immunologische problemen.1 Hierbij spelen een verhoogde productie van stresshormonen en de daaropvolgende verminderde immuunfunctie een belangrijke rol. Behalve leefstijlaanpassingen zoals goede voeding, lichaamsbeweging of...

Posttrauma-stressstoornis

Het wordt gezien als de ernstigste angststoornis, opgeroepen door schokkende gebeurtenissen: de posttraumatische stressstoornis (PTSS). De ziekte treedt op als iemand niet in staat is om na enige tijd tot verwerking te komen en de wonden niet geheeld worden. Wel zijn er behandelingen beschikbaar die door psychiaters met wisselend succes worden toegepast. Psychotherapie, farmacotherapie, maar ook meer onconventionele middelen en adviezen komen in aanmerking.

Stress in het lichaam

Een term zo alledaags als stress is in de biologie minder vanzelfsprekend. Want wat bedoelt iemand als hij zegt dat hij onder stress gebukt gaat? Heeft hij het over oorzaak of gevolg? En is stress altijd slecht? In deze inleiding schetsen we het stresssysteem en bespreken we enkele mechanismen waardoor het mis kan lopen.

Zout: het is een fascinerend product. Eeuwen geleden was het een betaalmiddel met hoge culinaire aspecten en de laatste tijd is het weer ruimschoots in de belangstelling vanwege de individuele zoutgevoeligheid bij hypertensie, de schrikbarende zoutinname door de vele bewerkte levensmiddelen en de verwarring en onhaalbaarheid van de 6 gram norm.

Vaccinatie

Wie zich niet herkent in ongenuanceerde toejuiching of verwerping van het corona-vaccin, kan zich informeren via het (e-)boek van onderzoeksjournalist Daan de Wit. Het antwoord op COVID-19 geeft hij door voors en tegens af te wegen. De ‘tegens’ overheersen, maar of dat een bezwaar is? Het kan ook als welkome correctie gelden op het beeld dat massale vaccinatie de enige remedie is.

Intermittent vegan

Steeds meer mensen omarmen een vegan leefstijl vanuit overtuiging, om gezondheids- of cosmetische redenen. Nu de Netflix-serie de Gamechangers vele miljoenen sporters wereldwijd heeft bereikt, lijkt een veganistische voeding ook de sportieve individuen te bereiken. In deze documentaire behalen zwaar gespierde krachtsporters met een heel laag vetpercentage geweldige resultaten op vegan voeding en zij worden bovendien metabool gezonder. Iets dat een eeuw lang onder explosieve atleten en...

De afname van cellulair NAD+ speelt een centrale rol bij de ontwikkeling van een aantal (ouderdoms)ziekten en veroudering. Volgens recente inzichten zou monitoring van de NAD+-status van groot belang zijn, omdat dit in potentie de mogelijkheid biedt voor vroegtijdige detectie van cognitieve achteruitgang en diverse andere aandoeningen en ouderdomsziekten.

Ze noemt zichzelf een voorvechter van een nieuwe aanpak in de reguliere geneeskunde: oog hebben voor de invloed van voeding op de gezondheid en de relatie met chronische aandoeningen. Een onderwerp waar de gemiddelde arts zich doorgaans niet mee bezighoudt. ‘Een gemiste kans,’ vindt de Schiedamse huisarts Lieneke van de Griendt. Vorig jaar verscheen haar boek Studeerden wij medicijnen of geneeskunde?, bedoeld als wake-up call voor haar collega’s. Op 7 september is ze...

Obesitas en COVID-19

Coronavirus disease-2019 (COVID-19) wordt veroorzaakt door het severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Belangrijke risicofactoren voor ernstige COVID-19 zijn leeftijd, obesitas, mannelijk geslacht en obesitasgeassocieerde morbiditeit zoals hypertensie, diabetes mellitus type 2, hart-vaatziekte en chronische nierziekte. De gemeenschappelijke noemer is metaflammatie, een samentrekking van metabolisme en inflammatie. Indien een persoon...