Voedingsgeneeskunde, jaargang 20 (2019), nummer 5

Dossier: bescherm de schildklier

Dossier

Trage schildklier

Subklinische hypothyreoïdie, in de volksmond trage schildklier, werd de laatste tien jaren steeds vaker behandeld. Nu stappen artsen daar veelal vanaf. Er zijn nog te weinig bewijzen dat suppletie van het schildklierhormoon vruchten afwerpt. Maar dat wil zeker niet zeggen dat er niets aan de hand is.

Voeding voor de ziekte van Hashimoto

De prevalentie van de ziekte van Hashimoto neemt toe naarmate we ouder worden. Genezing is niet mogelijk, patiënten zitten vast aan levenslange substitutie met schildklierhormonen. Maar welke rol heeft voeding?

Darmbacteriën en de schildklier

Het darmmicrobioom speelt een centrale rol bij gezondheid en ziekte. Er zijn inmiddels voldoende aanwijzingen dat ook het functioneren van de schildklier verband houdt met de samenstelling van de darmmicrobiota. Een update van de kennis van dit moment over de relatie tussen de schildklier en de darmmicrobiota.

Gezonde voeding voor gevangenen

Laat je eerder je handen thuis als je beter eet? Dat is in de kern de vraag die onderzoekers van het Ministerie van Justitie zich hebben gesteld in het onderzoek Voeding en justitiabelen: van strafelement naar rehabilitatie-instrument?1 Met veel mitsen en maren omgeven is hun antwoord bevestigend: gedetineerden hebben een verantwoord voedingsbeleid nodig. De auteurs formuleren behoedzaam en achten weinig zeker, maar vanwege de nog te beperkte bewijsvoering kan...

Een lage omega-3-vetzuurstatus bij zwangere vrouwen kan gezondheidsrisico’s geven voor moeder en kind. Daarbij is met name DHA belangrijk voor de hersengroei en -functie. Voor het eerst laten MRI-scans van pasgeborenen een grotere hersenomvang zien bij baby’s wiens moeders tijdens de zwangerschap gesuppleerd werden met DHA en andere langeketenvetzuren. Opmerkelijk hierbij was dat de hersengroei bij jongetjes gevoeliger bleek te zijn voor de vetzuurstatus tijdens de zwangerschap dan bij...

Kippeneiwit uit schimmels

In een tijd waarin naarstig gezocht wordt naar duurzame oplossingen voor voeding ontdekten Corjan van den Berg en Edgar Suarez Garcia van Wageningen University & Research (WUR) een manier om uit micro-organismen hoogwaardige eiwitten te destilleren. Deze kunnen als vervanger dienen voor kippenei-eiwit. Een ontdekking die beloond werd met de Rabo Duurzame Innovatieprijs.

De overgang is een natuurlijk proces dat meestal tussen het 45e en 55e jaar in het leven van een vrouw plaatsvindt. Maatschappelijk gezien rust er in Nederland een taboe op dit onderwerp. Het tijdschrift LINDA. vindt het onderwerp ‘niet sexy’ genoeg om over te schrijven en werkneemsters durven het onderwerp vaak niet aan de orde te stellen op het werk.1 En er is weinig onderzoek gedaan naar de hoeveel ziekteverzuim die wordt veroorzaakt door de...

Bewust over voeding

Bewust bezig zijn met je gezondheid, het is blijkbaar niet voor iedereen weggelegd. Iemand die geen alcohol drinkt, zal wellicht ook niet roken. Bestaat er zoiets als een gezondheidsbewuste persoonlijkheid? En zo ja, leven ze ook langer? Wetenschappers hebben de laatste decennia deze kwesties weten te benaderen met de 'Big Five'.

Toepassingen van het ketogeen dieet

Of het nu het mediterrane, paleo-, rauwkost- of dashdieet is, het kan allemaal. Diëten komen en gaan en sommige blijven bestaan. Een dieet is gewoonlijk een methode om gewicht te verliezen of om hypertensie, hypercholesterolemie of ontstekingen tegen te gaan. Daarentegen verdient het ketogeen dieet een ster in de medische wereld, omdat het bewezen effectief is bij de behandeling van refractaire epilepsie. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het mogelijk helpt bij de behandeling van andere...

Thiamine tegen alcoholschade

Het komt vaker voor dan men denkt, dat in de geneeskunde ziektes worden behandeld met voedingsstoffen. Het medische antwoord op de neurologische gevolgen van chronisch alcoholgebruik is misschien wel het beste voorbeeld. Wanneer deze de vorm aannemen van Wernicke-encefalopathie/syndroom van Korsakov, is voedingssuppletie zelfs de enige kans om permanente hersenschade en mogelijk levensgevaar af te wenden. Maar hoe staat het eigenlijk met ons gebruik van alcohol en wat gebeurt er met onze...

Hoe gezond is ontbijten?

Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? Volgens vele gezondheidsexperts sla je het ontbijt best niet over. Maar de wetenschappelijke bewijzen voor die stelling zijn zwak. Ze is hoofdzakelijk gebaseerd op bevolkingsonderzoek en meestal hebben calorieën de context gevormd van onderzoek. Kijken we meer in de richting van metabolisme en circadiaan ritme, dan lijkt ontbijt wel zijn nut te hebben.