Arts, therapeut & apotheker, jaargang 15 (2014), nummer 2
Dossier
Epigenetica is een relatief jonge wetenschap: pas recent is men zich bewust geworden van het feit dat genen nauwelijks veranderen, de mutatiesnelheid is in de loop van de evolutie immers verschrikkelijk traag. Het is de expressie van de genen, het al of niet ‘aanzetten’ of ‘afzetten’ ervan, die onze fysiologie en pathologie bepalen.
De reden (en de oplossing) voor ziekten ligt in het antropologisch verleden: zo’n 95 % van de ziekten zouden vroeg in het leven bepaald worden, heel...
Autisme, vroeger nauwelijks bekend, is booming: de incidentiecijfers zouden nu variëren van 1 tot 4 %. Eén kind op 25 zou autisme hebben … Met een explosieve stijging de laatste decennia, waarvan het einde nog niet in zicht is?
De medische literatuur bevestigt dat ASD twee generaties terug een eerder zeldzaam voorkomende psychische aandoening was. Nu is het dagelijkse kost …
Kruisbloemige groenten waaronder broccoli, broccolischeuten, bloemkool, kool en Brusselse spruitjes staan aan de top van de gezonde voedingsmiddelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een hoge consumptie van brassica-variëteiten, in het bijzonder van broccoli, beschermt tegen verouderingsziekten. Glucosinolaten zouden hierin een belangrijke rol spelen.