Moduleer het microbioom
Seminar

De complexiteit van het darmmicrobioom beter begrijpen

Het menselijke microbioom is een complex ecosysteem van bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen die in symbiose met de gastheer leven. De bacteriële componenten van het microbioom bestaan uit verschillende fyla, die onderling concurreren en samenwerken om het interne milieu van de gastheer te reguleren. De ecologische relaties tussen deze bacteriële fyla zijn essentieel voor de gezondheid, aangezien ze bijdragen aan de bescherming tegen pathogenen, de spijsvertering, de immuniteit en zelfs het metabolisme.

Een voorbeeld van deze ecologische interacties is de onderdrukking van Proteobacteriën door Bifidobacteriën. Proteobacteriën, die vaak in verhoogde aantallen aanwezig zijn bij inflammatoire aandoeningen zoals inflammatoire darmziekten, kunnen ontstekingen en dysbiose (een verstoord microbioom) bevorderen. Bifidobacteriën, aan de andere kant, hebben de capaciteit om de groei van Proteobacteriën te remmen door concurreren om voedingsstoffen en door de productie van metabolieten zoals lactaat en acetaat, die de groei van pathogene bacteriën afremmen. Deze interactie helpt de balans in het microbioom te herstellen, wat kan leiden tot vermindering van ontstekingen en verbetering van de darmgezondheid.

De Expert Clinic combineert wetenschap, diagnostiek en therapeutische interventies voor in de praktijk
In deze Expert Clinic word je door dr. Gijs Jansen, microbioloog en Chief Scientific Officer bij NL-Lab, meegenomen in nieuwe kennis van de ecologische relaties tussen bacteriën in de darm. Dit biedt je nieuwe mogelijkheden voor therapeutische interventies, zoals het aanpassen van het dieet of het gebruik van probiotica en prebiotica. Bijvoorbeeld, het verhogen van Bifidobacteriën via probiotica of het stimuleren van hun groei door prebiotische vezels kan de overgroei van Proteobacteriën beperken. Dit soort gerichte aanpassingen in het microbioom kan niet alleen de gezondheid verbeteren, maar ook bijdragen aan de preventie en behandeling van ziekten die verband houden met dysbiose. Het vermogen om met relatief kleine ingrepen, zoals dieetveranderingen of probiotica, grote therapeutische effecten te bewerkstelligen, benadrukt de potentie van microbioom-modificatie als een krachtige tool in de geneeskunde.

Voedingsdeskundige Lianne Weggemans (MSc) belicht daarnaast aan de hand van wetenschappelijke literatuur hoe het inzetten van de microbiota-darm-brein-as, gezonde voeding en aanvullende nutriënten kunnen helpen om de microbiële balans te ondersteunen.

Na de interactieve bijeenkomst:
1.    Begrijp je ecologische interacties tussen bacteriële fyla in het menselijke microbioom
Beschrijving van verschillende relaties, zoals symbiose, competitie en antagonisme, en uitleggen hoe deze interacties bijdragen aan de algehele gezondheid van de cliënt.
2.    Kun je de impact van therapeutische interventies op het microbioom analyseren
Evaluatie van de effecten van dieet, probiotica en supplementen op de samenstelling en functie van het microbioom, met bijzondere aandacht voor de onderdrukking van pathogene fyla zoals Proteobacteriën door gunstige bacteriën zoals Bifidobacteriën.
3.    Pas je de kennis over microbioom-modulatie toe in therapeutische context
Op basis van wetenschappelijke inzichten en het begrijpen van labrapporten van darmdiagnostiek strategische keuzes maken voor het aanpassen van het microbioom, bijvoorbeeld door het verhogen van Bifidobacteriën via voeding, nutriënten en/of probiotica, en de potentiële therapeutische voordelen van dergelijke interventies uitleggen.

We nodigen je graag uit voor één van de Expert Clinics!
De Expert Clinics vinden plaats op 3 verschillende dagen en locaties door het land. We zien je graag bij een Expert Clinic in jouw omgeving, waar er ook gelegenheid is om te netwerken met collega gezondheidsprofessionals! Inloop vanaf 15.30 uur, het programma start om 16.00 uur en duurt tot ongeveer 20.30 uur. Deelname aan de Expert Clinic kost €29,95. De prijs is inclusief hand-out en een buffet met broodjes, soep, salade en fruit. We houden graag rekening met medische dieetwensen. Geef ze aan ons door bij je inschrijving.