Ayurveda en gezonde borsten
Lezing
Liese van Dam

Ayurveda en zorg voor de borsten – ayurvedische tips en richtlijnen ter ondersteuning van borstgezondheid

Waar wordt in deze lezing op ingegaan?

Liese van Dam (Ayurveda Practitioner, docent Ayurveda, yoga docent) gaat in deze lezing in op hoe je je borsten gezond kunt houden vanuit ayurvedisch perspectief. En hoe je daar jouw cliënten bij kunt ondersteunen.

In het programma zal aan de orde komen:

  • Introductie ayurvedische behandeling van borstaandoeningen
  • De basisprincipes van ayurveda
  • Borstgezondheid vanuit westers en ayurvedisch perspectief
  • Preventieve gezondheidszorg voor gezonde borsten
  • Het aanleren van een verschillende vormen van borst zelfmassage – oliemassage, garshan, marmapunten (tijdens deze lesdag leer je deze zelfmassage óver de kleding heen)

Ayurveda & gezonde borsten

Deze workshop geeft inzicht in borstgezondheid vanuit een ayurvedisch perspectief. Naast preventie van klachten leer je wat de behandeling van specifieke borstklachten inhoudt. Denk hierbij aan problemen als pijnlijke/opgezwollen borsten, ontstekingen, cystes en littekens. Je leert welke Doshas betrokken zijn bij deze problemen en hoe je deze kunt behandelen met voeding, leefstijl, supplementen en welke oliën en ayurvedische kruidenpakkingen behulpzaam zijn. Tevens leer je verschillende manieren van borstzelfmassage (over de kleding heen). Tijdens deze workshop worden veel praktische handvatten aangereikt waarmee je direct aan de slag kunt om jouw cliënten optimaal te ondersteunen.

Praktische richtlijnen en tips

In het middagprogramma zal aan de orde komen:

  • Toepassing van yoga voor het gezond houden van borsten
  • Overzicht van verschillende klachten aan borsten
  • De Ayurvedische diagnose van klachten aan borsten
  • De Ayurvedische behandeling van borstklachten (m.u.v. borstkanker) met behulp van voeding, leefstijl, kruiden (inwendig en uitwendig) en yoga

Wat je zult meenemen uit deze lezing:

  • Een duidelijke en compacte lijst van tips en richtlijnen qua voeding en dieet, die helpen bij de zorg voor gezonde borsten
  • Idem voor een duidelijke en compacte lijst van massage-, yoga- en overige gerelateerde praktijken
  • Idem voor een aantal remedies en preparaten
  • Inzicht in wanneer je dit (preventief) voor gezondheid kunt inzetten; wanneer je rekening moet houden met een al bestaande problematische/pathologische situatie; wat dan te doen, inclusief doorverwijzen naar…

Nog wat meer ayurvedische achtergrond:

Rasa Dhatu en de directe voeding van de foetus in de baarmoeder hebben voor de geboorte een nauwe connectie. Na de geboorte gaat dit over in een connectie tussen Rasa Dhatu en moedermelk-productie en de voeding van de baby.

“Rasa Dhatu – ofwel het lymfweefsel – is verantwoordelijk voor de voeding van de rest van het lichaam en al haar weefsels en cellen. Rasa betekent zowel ‘sap’ als ‘smaak’ en ‘(levens-) enthousiasme’. De superieure bijproducten (Upadhatus) van de Rasa Dhatu zijn Artava – menstruatievloeistof – en Stanya – moedermelk. Wanneer een vrouw zwanger is, verlaat de Upadhatu Artava niet meer via de menstruatie het lichaam, maar vormt via de placenta en de navelstreng de voeding voor de foetus. Na de geboorte van een baby schakelt het lichaam van de moeder deze voedseltoevoer om naar de borsten teneinde via Stanya – de moedermelk – het voeden van de baby voort te zetten.”

Liese van Dam maakte kennis met Ayurveda tijdens haar Yoga-docentenopleiding, waarna ze de diepe samenhangen tussen Yoga en Ayurveda verder onderzocht. Na een opleiding tot Ayurveda Practitioner aan de Academy of Ayurvedic Studies (nu Delight Academy of Ayurveda), werd ze geïnspireerd tot het doorgeven van en lesgeven in deze eeuwenoude kennis.

Voor behandelaars die geïnteresseerd zijn in het geven van preventieve borstgezondheidszorg en/of in het behandelen van borstklachten.

Geaccrediteerd door de KTNO onder nr. ….(… ECTS) (VBAG/BATC/LNVG)

Let op: Neem contact op met je eigen vakvereniging om onze lezing(en) te laten erkennen door de KTNO.

Datum: zaterdag 15 april 2023
Docent: Liese van Dam
Prijs: € 25,-
Tijden: 10:00 uur – 17:00 uur (indicatie)
Locatie: Lelystad