Zeer beperkt effect voedingssuppletie in preventie luchtweginfecties

Het blijft onzeker of voedingssuppletie voor de algemene gezonde bevolking nuttig kan zijn bij de preventie van luchtweginfecties zoals COVID-19. Dat is de conclusie van een review en meta-analyse die onlangs gepubliceerd werd in het tijdschrift Allergy.

De onderzoeksvraag van deze review en meta-analyse luidde: “is het nuttig voor de algemene gezonde bevolking om voedingssupplementen te nemen die het immuunsysteem ondersteunen, zoals  verschillende micronutriënten, vitamine A, foliumzuur, vitamine B12, C, D, E, bètacaroteen, zink, ijzer en meervoudig onverzadigde vetzuren om virale luchtweginfecties, zoals Covid-19, te voorkomen?”

Senior onderzoeksdiëtist bij het OLV-Gasthuis Amsterdam Berber Vlieg leidde gedurende ruim een jaar een werkgroep van de Taskforce on Nutrition and Immunomodulation van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI), die zich met deze onderzoeksvraag bezig hield. In deze review werden uitsluitend gezonde populaties zonder verhoogd risico op luchtweginfecties geïncludeerd. Dat maakt de resultaten toepasbaar binnen de algemene bevolking.

De literatuurstudie leverde 15.163 records op, waarvan 93 artikelen (gebaseerd op 115 onderzoeken) voldeden aan de inclusiecriteria, resulterend in 199.055 proefpersonen (191.636 kinderen en 7.419 volwassenen) uit 37 landen. In de meta-analyse zijn 63 studies opgenomen, die voor kinderen en volwassenen afzonderlijk zijn uitgevoerd.

In het algemeen concludeerden de auteurs dat voedingssuppletie geen of een zeer beperkt effect heeft op de preventie van luchtweginfecties, met uitzondering van zink bij kinderen in Azië. Vitamine D kan enige bescherming bieden aan volwassenen in de VS en Canada (1000-4000 I.E.), maar niet in Europa of Oceanië. Daarentegen melden de auteurs in de conclusie dat ze meer effect verwachten van een gezonde anti-inflammatoire levensstijl, waaronder een verbeterde voedingskwaliteit. De werkgroep pleit ervoor dat wetenschappers blijven zoeken naar meer bewijs voor de preventie van luchtweginfecties, waaronder COVID-19, door middel van immuunversterkende en ontstekingsremmende voedingsmiddelen en voedingspatronen.

De auteurs stellen in de discussie dat het de moeite waard kan zijn om onderzoek te doen naar de voordelen van voedingssuppletie bij subgroepen van de algemene bevolking die risico lopen op een slechte voedingsstatus, zoals ouderen, consumenten met slechte voedingsgewoonten, mensen met obesitas en multipele comorbiditeiten, zwangere vrouwen en iedereen met lage blootstelling aan zonlicht.

Verschenen in de nieuwsbrief van 19 november 2021