VGBC2024 | Veranderen pathogenen het microbioom?

De kennis over het darmmicrobioom is gestaag groeiende. De verwachting is dat over 25 jaar vele verbanden kunnen worden gelegd tussen darm-bacteriën en het ontstaan van ziektebeelden. Toch kun je vragen stellen over de diagnostische waarde van het microbioom op dit moment. Is het bijvoorbeeld mogelijk om een parasitaire belasting te herkennen in een microbioomtest? Heeft een microbioomtest een diagnostische waarde of zijn er meer gegevens nodig?

In de huidige literatuur is groeiend bewijs dat een parasitaire belasting ontstekings­mechanismen promoot. Inmiddels is ook bekend dat parasitaire belasting het microbioom van de host doet veranderen. Omdat iedere cliënt anders is en omdat het niet altijd direct duidelijk is wat de oorzaak van darmklachten is, zijn er diverse hulpmiddelen voor de behandelaar ontwikkeld. Een gedegen vragenlijst is daar een voorbeeld van.

In deze workshop gaat Annette vooral in op de waarde die een microbioom vervult in de praktijk van de behandelaar bij het behandelen van darmklachten. Ze beantwoordt vragen als, ‘welke ontlastingsonderzoeken doe ik eerst’ en ‘welke waarde heeft een microbioom daarin’.

De onderzoeksgegevens op het gebied van het microbioom zijn bijzonder interessant. Vooral als andere pathogenen (zoals parasieten en gisten/schimmels) zijn uitgesloten kan de bacteriële samenstelling (anaeroob) jou als behandelaar goede extra behandelopties geven.

Laat je verrassen hoe ook jij kunt leren hoe je middels microbioomonderzoek de puntjes op de i kunt zetten bij je cliënten.

Over de spreker

Annette ter Heijden is vanaf 2007 werkzaam als zelfstandig gevestigd orthomoleculair kPNI therapeut bij FysikosVoeding. Samen met Jolanda Dorenbos (OERvitaal, kPNI therapuet) is in 2017 de DarmExpert-opleiding opgericht die KTNO geaccrediteerd is. Door de samenwerking vanaf 2022 met MGLab is er nog makkelijker meer kennis beschikbaar over ontlastingsonderzoek voor de therapeut.