VGBC2024 | De unieke patiënt

Waarom gepersonaliseerde microbioomtherapie de toekomst is

Kent u twee patiënten die identieke klachten, medische achtergrond en microbioom hebben? Karin Pijper en Dennis Zeilstra denken van niet en laten aan de hand van een concrete casus zien dat iedere patiënt uniek is en daarom een individuele benadering verdient. Vanuit de praktijk en de wetenschappelijke literatuur, tonen ze dat bij de meeste patiënten multimorbiditeit speelt: het gelijktijdig aanwezig zijn van meerdere gezondheidsproblemen. Alleen dat al maakt patiënten uniek, maar ook hun microbioom is zo uniek als een vingerafdruk. En dat is van groot belang ,omdat het microbioom een rol speelt in vrijwel alle gezondheidsproblemen.

De grote variatie tussen individuen heeft ook invloed op klinisch onderzoek. Zo wordt bij evidence-based medicine (EBM) meestal uitgegaan van RCT’s, terwijl de resultaten daarvan per definitie groepsgemiddelden zijn. Sterker nog, de meerderheid van de echte patiënten zouden uitgesloten worden van veel RCT’s. Ze brengen een frisse kijk op klinisch onderzoek, waarbij ze laten zien hoe EBM en personalized medicine hand in hand kunnen gaan bij gepersonaliseerde microbioomtherapie.

Tot slot laten ze zien dat bij veel gezondheidsproblemen het microbioom een rol speelt en hoe geavanceerde diagnostische tools, zoals fecesanalyses en SIBO-ademtesten, je kunnen helpen om patiënten gericht en effectief te behandelen.

Over de sprekers

Drs. Karin Pijper, integraal leefstijlhuisarts

Karin Pijper is ruim 15 jaar huisarts. Na 5 jaar als huisarts gewerkt te hebben bekroop haar een onbevredigend gevoel, want wat kon ze nu echt doen om mensen beter te maken? Via Wim Hof (Iceman) en Yoga kwam ze uit bij de kPNI en leerde ze dat gezondheid in de darm huist, en dat door de darmgezondheid te verbeteren veel lichamelijke klachten kunnen verbeteren of zelfs verdwijnen. Samen met 2 anderen heeft ze in 2018 het Microbiome Center opgericht, om gepersonaliseerde microbioomtherapie mogelijk te maken.

Ir. Dennis Zeilstra, directeur voor wetenschap en techniek

Dennis Zeilstra is directeur voor wetenschap en techniek bij het Microbiome Center. Hij werkt daarnaast als zelfstandig adviseur voor interpretatie van wetenschappelijk onderzoek van humane gezondheid. Hij werkt onder andere vanuit inzichten uit de epistemologie, een tak van de filosofie die zich bezighoudt met de vraag 'wat kunnen we weten?'. Dennis heeft veel ervaring met begrip en analyse van kentheoretische achtergronden van wetenschappelijk onderzoek naar voeding, leefstijl en gezondheid. Ook houdt hij zich vanuit de kenleer bezig met onderzoek naar en de aanpak van gepersonaliseerde behandeling van patiënten.