VGBC2024 | Het mondmicrobioom, een sleutelrol voor gezondheid

In de complementaire praktijk is de aandacht sterk gericht op het darmmicrobioom. Een aangepast voedingspatroon plus suppletie brengt bij veel patiënten verbetering. Maar het is vreemd dat analyse en interventie van het mondmicrobioom vaak wordt overgeslagen. Terwijl het mond­microbioom toch een onderdeel is van het gehele spijsverterings­systeem. Optimalisatie van het mondmicrobioom is essentieel voor een goede gezondheid en belangrijk als onderdeel van een integrale therapie.

In deze workshop gaat Jeroen de Haas in op de relatie tussen het mondmicrobioom en systemische ziekten en geeft aanbevelingen voor de optimalisatie van het mondmicrobioom.

Over de spreker

Jeroen de Haas heeft, naast een algemene medische scholing, orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd. Hij heeft een eigen praktijk voor orthomoleculaire therapie in Haarlem en is oud-voorzitter van de MBOG.

Jeroen staat bekend als een bevlogen en enthousiaste spreker en heeft het talent om medisch wetenschappelijke informatie te vertalen naar praktische toepassingen. Zowel in het binnen- als in het buitenland geeft hij lezingen en nascholingen en publiceert hij artikelen in vakbladen en is hij regelmatig gast in de Voedingsgeneeskunde-podcasts.
Zijn specialismen liggen op het vlak van het microbioom in relatie tot neurologische aandoeningen, hart- en vaatziekten en mannelijke hormonen.