VGBC2024 | Microbioom en de afgifte van hormonen

Het microbioom als regulator van het metabolisme van de gastheer

Het maag-darmkanaal herbergt een complex microbieel ecosysteem, bestaande uit bacteriën, gisten, schimmels, bacteriofagen en andere virussen, evenals protozoa en archaea. Commensale bacteriën (darmmicrobiota) vervullen samen met hun genen en genproducten, gezamenlijk het darmmicrobioom genoemd, verschillende functies die een grote invloed hebben op de fysiologie van de gastheer zoals het moduleren van de immuunafweer, de hersenfunctie en het reguleren van het metabolisme van de gastheer.

Bovendien is er een duidelijk verband gelegd tussen het darmmicrobioom en de afgifte van verschillende darmhormonen die belangrijke regulatoren zijn van het perifere metabolisme.

Binnen de mucosale bekleding van de darm synthetiseren en scheiden gespecialiseerde entero-endocriene cellen verschillende hormonen af die een reeks belangrijke fysiologische processen faciliteren. Gezamenlijk vormen deze cellen het grootste endocriene orgaan in het lichaam.

Edwin Bas, leefstijlcoach en opleider, legt verbanden tussen het microbioom en hormonen als GLP1, insuline, PYY (de hongerhormonen betrokken bij energie, eetlust en verzadiging), leefstijl, voeding en metabole ziekten. Ook bespreekt hij het effect van het microbioom op de glucuronide-pathway en het gevolg voor onze steroïden-hormoonhuishouding en het effect op de HPA-, HPT- en HPG-hormoonassen.

Hij bespreekt ook welke praktische voedings- en leefstijlinterventies je direct kunt toepassen voor vaak opmerkelijke resultaten.

Over de spreker

Edwin Bas is BSc in biochemie en oprichter van de Allfit Academy. Edwin Bas is specialist op gebied van zowel de reguliere als de complementaire kant van de gezondheidszorg. Twintig jaar lang werkte hij binnen de farmaceutische zorg. Daarna adviseerde hij, in zijn rol als 'Health Lead' bij marktonderzoek bedrijf Ipsos (voorheen GfK), zorgcliënten binnen onder andere de MedTech-, Zelfzorg-, Farma- en ziekenhuismarkt over operationele en strategische marktonderzoeksvraagstukken.

Tegenwoordig houdt Edwin zich bezig als opleider en coach binnen de leefstijlgeneeskunde.

Zijn know-how uit de farmaceutische industrie en kennis over de zorg en de werking van het menselijk lichaam vertaalt Edwin in een onderbouwde en analytische vitaliteitsopleiding. Deze geaccrediteerde opleiding onderwijst Edwin, samen met Ron Grit (Orthomoleculair klinisch PsychoNeuroImmunoloog), nu aan therapeuten met als doel dat zij de gezondheid en vitaliteit van hun cliënten kunnen bevorderen op het gebied van voeding, leefstijl en, indien nodig, supplementen.