VGBC2024 | Glyfosaat en butyraat: wat doet humuszuur ermee?

Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het gebruik van humus- en fulvinezuur (humussubstanties) positieve gezondheidseffecten kan hebben, waaronder het verbeteren van de darmgezondheid. De laatste tijd schrijven de media volop over de hoeveelheden bestrijdingsmiddelen, glyfosaat en PFAS die gevonden worden in ons water en/of voeding. De huidige meetanalyses maken zichtbaar en duidelijk dat deze stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Humuszuur, wat normaal gesproken in de bodem aanwezig hoort te zijn, heeft de krachtige en mooie eigenschap om chemicaliën op te ruimen, niet alleen in de bodem maar ook in de mens.

Voor de plant is de bodem zijn ‘darmstelsel’ en wat humuszuur in de bodem doet, doet het ook in de darm van de mens. Zo heeft humuszuur een grote bindingscapaciteit, wat kan zorgen voor een neutraliserend effect op toxines (82%) geproduceerd door schimmels. Bovendien kan humuszuur zware metalen neutraliseren.

Hoewel de positieve eigenschappen van humus- en fulvinezuur wetenschappelijk zijn bewezen, zijn deze stoffen nog relatief onbekend. In deze workshop zal Harry de Wild daarom vertellen over de natuurlijke kracht van humus- en fulvinezuur en hoe deze stoffen kunnen bijdragen aan het verwijderen van chemicaliën en hoe het butyraatverhogend werkt.

Harry zal ingaan op de kwaliteit en werking van humus- en fulvinezuur, ondersteund door zowel wetenschappelijk onderzoek als praktijkervaringen.

Over de spreker

Harry de Wild is een bevlogen ondernemer, die vanuit zijn passie voor de natuur de positieve effecten van humus- en fulvinezuur heeft ontdekt. Met zijn ruime praktijkervaring en kennis deelt hij graag informatie over humussubstanties en hoe ze de wereld voor mens, dier en plant een stukje gezonder kunnen maken. De workshop is interactief en biedt een unieke kans om meer te leren over humus- en fulvinezuur en hun impact op onze gezondheid.