Langdurige verstoringen van de bloed-hersenbarrière: oorzaken, gevolgen en herstel

Ons lichaam moet streng bewaakt worden tegen indringers van buitenaf, zodat onze lichaamscellen ongestoord hun werk kunnen doen. We beschikken over verschillende barrières die een rol spelen in het bewaken van de grens tussen ons lichaam en de buitenwereld. 

Het deel van ons lichaam dat extra goed bewaakt moet worden, zijn onze hersenen. Wat er uiteindelijk je hersenen mag binnenkomen en wat niet, wordt bepaald door een uniek barrièresysteem: de bloed-hersenbarrière. 

De bloed-hersenbarrière bestaat uit neuro-vasculaire units. Deze units vormen een nauwe samenwerking tussen de endotheelcellen van de kleine bloedvaten, pericyten rondom de bloedvaten, gliacellen en neuronen. Hun complexe samenwerking kan langdurig verstoord worden door onder meer pathogenen, psychische traumata, letsels en toxines uit zowel de voeding als de omgeving. Deze verstoring kan grote consequenties hebben voor onze gezondheid en kwaliteit van leven.

Om optimaal te kunnen profiteren van gezonde voeding voor het brein en een helder hoofd, is het herstellen van de bloed-hersenenbarrière en het oplossen van neuro-inflammatie noodzakelijk. In deze workshop leer je hoe een bloed-hersenbarrière werkt, hoe deze langdurig verstoord kan raken en hoe je deze met voeding, leefstijl en suppletie kunt herstellen. Je gaat met een praktische behandelrichtlijn naar huis, waarmee je cliënten kunt helpen om weer een helder hoofd te krijgen.

Over de spreker

Fien Demeulemeester is als R&D specialist werkzaam bij Bonusan en is docent bij Natura Foundation, het kennisplatform van Bonusan. Zij studeerde af als Master in de Sport- en Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Gent in 2008. In 2013 behaalde zij haar diploma in de osteopathie aan de International Academy of Osteopathy (IAO) in Gent. Aansluitend verdiepte ze zich in de orthomoleculaire therapie en de klinische psychoneuroimmunologie (kPNI). Sinds 2018 is Fien werkzaam in het orthomoleculaire vakgebied bij Bonusan en Natura Foundation.