VGBC2023 | Kunnen we psychofarmaca veilig combineren met supplementen?

In Nederland worden psychofarmaca veel gebruikt. Soms slaat de reguliere therapie niet goed aan of heeft de patient last van bijwerkingen. Gezondheidsprofessionals worden dikwijls bezocht door deze patiënten die op zoek zijn naar een natuurlijker alternatief. Is de complementaire suppletie dan wel veilig te combineren met de reguliere medicatie?

In de literatuur wordt vaak gewaarschuwd voor deze combinaties maar in de praktijk zijn er mogelijkheden mits men wel goed weet waar de risico’s liggen. In deze lezing wordt aandacht besteed aan dit precaire onderwerp en besproken welke van de meest gebruikte psychofarmaca wel of juist niet kunnen worden gecombineerd met kruiden en welk mechanisme hier achterligt. Ook gaat Han Siem in op welke neurotransmitters betrokken zijn bij de diverse middelen. Hij geeft  inzicht in de mogelijke kans op interacties maar geeft ook aan welke combinaties minder risicovol zijn.

Over de spreker

Han Siem is complementair en regulier werkend apotheker bij de Huizer Apotheek, Devitamineapotheek.nl en het Integraal Medisch Centrum Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in interacties tussen reguliere medicijnen en complementaire middelen.