VGBC2022 | Het evolutionaire mysterie van vasten, vegan, keto en polyfenolen als therapie

In de vorige eeuw ontdekten wetenschappers dat calorierestrictie zonder tekorten aan micronutriënten een toen onverklaarbaar gezondheidsbevorderend en therapeutisch effect had. Dit mysterie is de basis geweest van veel natuurgeneeskundige therapieën. Inmiddels is ontdekt wat er in het lichaam gebeurt in de biochemie en stofwisseling, en is dit mysterie grotendeels ontrafeld. En is er ook inzicht in hoe natuurgeneeskundige en orthomoleculaire therapieën hun werk doen of juist niet. Veganistische voeding, (intermittent) vasten, het ketogene dieet of voedingssupplementen die polyfenolen bevatten werken op datzelfde evolutionaire mechanisme.  

In deze workshop wordt het mechanisme achter bovengenoemde therapieën ontrafeld volgens de meeste recente wetenschappelijke inzichten en worden belangrijke ziektebeelden benoemd waar er winst te behalen valt. Zo is het effect van vegan terug te voeren op een lagere inname van de branched chain amino acids. En is sporten gezonder zonder hoge doseringen van vitamine C en E. Veel hippe producten en methoden die nu, vooral via het internet, aan consumenten worden aangeboden slaan de plank mis. Ze bevatten juist de voedingsingrediënten die de gezonde effecten van (intermittent) vasten, vegan en polyfenolen te niet doen.   

Over de spreker

Drs. Remco Verkaik is medisch bioloog en specialist in evolutionaire en orthomoleculaire geneeskunde. Na zijn werk als onderzoeker en docent aan de Rijksuniversiteit Utrecht studeerde hij orthomoleculaire geneeskunde en werkte hij zelfstandig als topsportbegeleider en therapeut. De laatste 20 jaar is Remco vooral bezig met het ontwikkelen van therapeutische lifestyle-programma's voor Fittergy Group en doceert hij aan de Fittergy Academy.