VGBC2022 | Glycatie: de bittere waarheid

Suiker is een brandbaar goedje! Wanneer het niet goed wordt afgebroken kan er een plakkerige substantie ontstaan die zich vast kan zetten in bloedvaten, zenuwen en weefsels.

Gycatie is een ongecontroleerde verbranding van suikers in het lichaam. Normaliter hebben we verschillende enzymen om in de cellen suiker in energie om te zetten. Denk aan een verbrandingsmotor van een auto. Wanneer suikers al buiten de cellen zonder enzymen 'ontmanteld' worden, kunnen er kruisverbindingen ontstaan in eiwitten waardoor er functieverlies optreedt van weefsels. Ook vetten zijn niet veilig voor deze versmeltingen, waardoor glycatie een van de grootste factoren is voor vroegtijdige veroudering. Een voorbeeld is het ontstaan van dementie, ook wel diabetes type 3 genoemd.

Een van de grootste oorzaken van glycatie is een verstoorde bloedsuikerspiegel. Wanneer de cel onvoldoende in staat is om glucose op te zuigen of binnen te trekken begint de ellende. Het is daarom van belang om dit proces zo snel mogelijk te remmen voordat het te laat is.

Wat kunnen we hieraan doen vanuit ons vak en welke mogelijke suppletie staat ons ter beschikking? Casper Beukema geeft praktische tips en suppletie-adviezen om glycatie tegen te gaan.

Over de spreker

Casper Beukema is orthomoleculair kPNI therapeut, docent en productadviseur voor drogisterij De Rode Pilaren. Tevens is hij docent bij onder andere VitEducatief. Hij voert zijn praktijk Food4Medicine in Middelburg en is woonachtig in Zeeland.