VGBC2022 | De invloed van COVID-19 op de mitochondriale capaciteit van immuuncellen en het ontstaan van (darm)ontstekingen

Het SARS-CoV-2-virus infecteert voornamelijk de luchtwegen, wat betekent dat de meeste patiënten met infectie symptomen krijgen zoals hoesten.

Om de gastheercellen van de luchtwegen binnen te komen, gebruikt SARS-CoV-2 het enzym angiotensine-converterend enzym 2 (ACE2) als receptor en bindt het zich aan het celoppervlak. Via de ACE2-receptor stuurt het virus zijn genetisch materiaal naar de mitochondriën om de ROS-productie, mitofagie, ijzeropslag, bloedstolling en stimulering van de cytokineproductie te beïnvloeden.

Bij ouder wordende patiënten staan deze functies al onder druk, net als bij patiënten met comorbiditeit. SARS-CoV-2 leidt tot sterk verminderde mitochondriale functies en andere problemen die bijdragen aan ernstige gevolgen, zoals ferritineopslag bij diabetes en verhoogde coagulatie bij hartaandoeningen.

ACE2-receptoren worden echter niet alleen gevonden in de longen. Enterocyten in de dunne darm en de dikke darm brengen namelijk ook ACE2 tot expressie, zodat SARS-CoV-2 ook cellen in het maag-darmkanaal infecteert. Zo leidt SARS-CoV-2 ook in het maag-darmkanaal tot een mitochondriale disfunctie van de immuun- en epitheelcellen, sterk verhoogde ROS-productie, mitofagie en vrijzetting van pro-inflammatoire cytokinen, waardoor darmontstekingen worden uitgelokt.

Met deze kennis kunnen we een therapeutische aanpak instellen, gericht op ontstekingsremming en herstel van de mitochondriale energieproductie.

In deze korte presentatie neemt Wim Knoppert u mee in deze kennis en therapie.

Over de spreker

Wim Knoppert is therapeut en als medisch adviseur werkzaam bij RP Sanitas Humanus.