VGBC2022 | De innerlijke kosten-batenanalyse van gedragsverandering

Waarom leefstijlveranderingen vaak lastig zijn

Als mens zijn we geprogrammeerd om geen overbodige inspanningen te leveren en efficiënt met onze energie om te springen. Voordat we overgaan tot actie moeten we daar doelbewust een keuze over maken. Bij het nemen van elke keuze, hoe klein die ook mag zijn, maken we vaak onbewust een afweging van de voor- en nadelen van deze keuze. Hoeveel energie of moeite kost het me om deze actie te ondernemen en wat brengt het me uiteindelijk op?

Als een therapeut graag de cliënt een leefstijlverandering laat doorvoeren dan hangt de therapietrouwheid helemaal af van deze innerlijke kosten-batenanalyse van de cliënt. De slaagkansen van het behandelplan zoals dieetaanpassingen, lichaamsbeweging en suppletie nemen sterk toe als de therapeut inzicht heeft in deze kosten-batenanalyse en deze dan ook kan beïnvloeden.

In deze workshop geeft Fien Demeulemeester inzicht in de bewuste en onbewuste afwegingen die door een cliënt worden gemaakt en reikt zij tools aan om deze als therapeut te beïnvloeden. Op de manier wordt de therapietrouwheid van de cliënt sterk verbeterd.

Over de spreker

Fien Demeulemeester is werkzaam als R&D specialist bij Natura Foundation. Zij studeerde af als Master in de Sport- en Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Gent in 2008. In 2013 behaalde zij haar diploma in de osteopathie aan de International Academy of Osteopathy (IAO) in Gent. Aansluitend verdiepte ze zich in de orthomoleculaire therapie en de klinische psychoneuro-immunologie. Sinds 2018 is Fien werkzaam in het orthomoleculaire vakgebied waarin ze docent is bij de opleiding tot orthomoleculair therapeut van Natura Foundation en deel uitmaakt van het R&D team van Natura Foundation.