VGBC2021 | Het effect van plantaardig eten op reumatoide artritis en artrose

We worden ouder, maar ook zieker. Meer dan de helft van alle Nederlanders heeft een chronische ziekte, 1 op de 3 Nederlanders zelfs 2 of meer ziektes. Van de 75-plussers heeft zelfs 86% twee of meer aandoeningen. Mensen willen natuurlijk best ouder worden, maar zij willen vooral gezond oud worden. Het oprekken van de healthy life span in plaats van alleen maar de life span.

Leefstijl speelt hierbij een essentiële rol, maar is tegelijkertijd onderwerp van veel discussie. En daarom is het belangrijk kritisch te kijken naar onderzoeken en nog belangrijker om meer onderzoek te doen.

Wendy Walrabenstein is projectleider en promovendus bij Reade, waar zij samen met prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg het initiatief nam voor een onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma op basis van plantaardige voeding, beweging, stress management en slaap op patiënten met gewrichtsaandoeningen (project Plants for Joints). Uitgangspunt hierbij is dat welvaartsziekten veelal ontstaan en/of accelereren door chronische laaggradige inflammatie in het lichaam, een systemische verstoring. Deze verstoring ontstaat door diverse leefstijlfactoren, zoals een ongezond voedingspatroon met veel bewerkte voeding, rood en bewerkt vlees, ongezonde vetten, suikers en zout. Ook stress, slaap en beweging spelen daarbij een belangrijke rol. Onderwerpen die in deze presentatie aan de orde komen:

  1. Factoren die veroudering en inflammatie (ook wel inflammaging genoemd) versnellen.

  2. Relatie tussen leefstijl en veel voorkomende, chronische ziekten.

  3. Effect van leefstijl, in het bijzonder voeding, maar ook beweging en stress op het lichaam.

  4. Leefstijlinterventies als therapie bij ziekte: toelichting van het project Plants for Joints.


Drs. Wendy Walrabenstein, diëtist en onderzoeker

Walrabenstein werkte na haar studie economie 15 jaar in de internationale financiële wereld, waarna zij in 2012 ontslag nam en in 2016 cum laude afstudeerde in voeding & diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze werkte op de afdeling kindergeneeskunde en oncologie bij het Amsterdam UMC (locatie VUmc) en werkte vanuit haar eigen praktijk voor voeding & diëtetiek. In 2017 startte zij met haar droomproject: Plants for Joints, een gerandomiseerde en gecontroleerde studie naar het effect van een leefstijlprogramma als therapie voor patiënten met gewrichtsaandoeningen. Als promovendus bij het Amsterdam UMC doet zij deze studie in opdracht van prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg, de uitvoering vindt plaats bij Reade, centrum voor reumatologie en revalidatie. Details over de studies die zij nu uitvoert zijn te vinden in het trialregisteri.
Onlangs publiceerde zij haar populairwetenschappelijke boek 'Food Body Mind. Rem inflammatie, blijf langer gezond en ontwikkel je eigen leefstijl’.