VGBC2017 workshop | "De missing link bij energietekort: methylering!"

Welke overeenkomst hebben ontwikkelingsstoornissen, neurodegeneratie en topsport met elkaar? Ze vragen een goede methylering! Methylering is een proces wat zich afspeelt in iedere cel van het lichaam en daardoor enorm veel functies kent. Methylering (b)lijkt een belangrijke factor bij genexpressie en is daarmee voor epigenetische gebeurtenissen essentieel. Maar ook metabole processen in de lever, detoxificatie van cellen, aanmaak van neurotransmitters, of misschien wel de belangrijkste, de productie van energie, zijn afhankelijk van methylering. De kennis van het methyleringsproces mag daarom niet ontbreken in de ‘toolbox’ van de hedendaagse gezondheidsprofessional.

Recente wetenschappelijke publicaties spreken in hun nieuwe ontdekkingen zelfs over ‘een spannende tijd’. De groeiende inzichten in het aan- en uitzetten van genen en de interactie tussen genen en nutriënten vinden steeds vaker hun weg naar de praktijk van de gezondheidsprofessional.

Over de spreker

De expertise van Dirk Zoutewelle is het vertalen van gezondheidswetenschappelijke ontwikkelingen naar het optimaliseren van de biochemie van het menselijk lichaam om beter te kunnen presteren en beter te herstellen. Momenteel studeert Dirk aan de Open University in Milton Keynes, UK, aan het Health Science Department. Dirk studeerde eerder orthomoleculaire geneeskunde, natuurgeneeskunde, PNI en tal van aanverwante studies. Nu, met bijna 20 jaar ervaring in het verbinden van allerlei systemen van het menselijk lichaam, een omvangrijke hoeveelheid klinische gegevens en gespecialiseerde laboratoriumdata, behandelt en coacht hij met zijn team zowel mensen met complexe aandoeningen, om beter te kunnen herstellen, als sporters, om optimaal te kunnen presteren.