VGBC2017 workshop | "Geheimen en krachten van medicinale paddenstoelen"

De meeste mensen geloven dat medicinaal gebruik en kennis van paddenstoelen uit China en Japan komt. Europa echter heeft ook een gevarieerde aanbod van paddenstoelen. Terwijl China en Japan de traditie van paddenstoelen als geneesmiddel gedurende eeuwen levend heeft gehouden, daalde die in Europa omdat ze niet in het farmacologische frame paste. Vandaag de dag staan paddenstoelen terug in de schijnwerpers: de steeds groeiende aandacht en nieuw onderzoek vanuit verschillende windrichtingen hebben gebruik en teelt van medicinale paddenstoelen een duw gegeven.

Reeds als kind was ik gefascineerd door de natuur en droomde ik ervan met planten en paddenstoelen te mogen werken. Ik heb het voorrecht gehad om op dit onderwerp af te studeren, een eigen bedrijf op te richten, MycoMedia, en te doen wat ik graag doe: onderzoek, teelt en verwerking van paddenstoelen voor medische doeleinden in een propere en gezonde omgeving, waarbij ik controle heb over elke schakel van de productieketen.

Op het Voedingsgeneeskunde Congres vertel ik graag alles over de geheimen en krachten van paddenstoelen.

Over de spreker

Na zijn studies aan de universiteit van Ljubljana (thesis Virus detection in native and cultivated mushrooms) ging dr. Andrej Gregori werken en leren rond het telen van paddenstoelen aan diverse instituten van Zuid-Oost-Azië. Hij keerde terug naar Slovenië om te werken voor SRC Bistra Ptuj, waar hij op projecten werkte die te maken hadden met paddenstoelteelt op reststromen vanuit de landbouw. Hij bezocht drie maal de Shanghai Academy of Agricultural Sciences via een bilateraal project en voerde er een deel van het onderzoekswerk voor zijn doctoraatsthesis af.

Werkte ook aan de Joanneum Research and Pharmaceutical Institute in Graz (Oostenrijk) en vervolmaakte in 2010 een cursus rond productie via paddenstoelenbroed aan Aloha Medicinals, Carson City, Nevada, USA. Tijdens dat jaar maakte hij zijn PhD-thesis af: Influence of new cultivation technologies on mushroom yield and medicinal compounds content.

Sinds 2010 werkt hij aan het Institute for Natural Sciences, Ljubljana als senior onderzoeker en manager.

Andrej Gregori is lid van de World Society for Mushroom Biology and Mushroom Products, eigenaar van het Institute of Natural Sciences, oprichter en eigenaar van MycoMedica Co. (Podkoren, Slovenië), lid van de bestuursraad voor paddenstoelteelt aan de Sloveense kamer van land- en bosbouw, secretaris van de Slovenian Mushroom Growers Association, en lid van het organiserend comité van de vierde conferentie rond medicinale paddenstoelen (Ljubljana 2007).

Deze presentatie wordt in het Engels gehouden.