Orthomoleculair Specialist: Maag Lever Darmen
Cursus

De functie van de darmen is het verteren van voedsel en het uitscheiden van de onverteerbare resten. Bij de vertering van voedsel zijn diverse processen betrokken en komen allerlei bruikbare voedingstoffen vrij. Deze aminozuren, vetzuren, vitamines, mineralen, etc. worden opgenomen in het lichaam en door het bloed vervoerd naar de cellen die het nodig hebben. Voedingstoffen kunnen fungeren als brandstof voor alle activiteiten van het lichaam of dragen bij aan de opbouw van cellen en het herstel van het lichaam.

Veel gezondheidsklachten hangen dan ook samen met een onvolledige vertering van de voeding. Er kan nog zo gezond gegeten worden; wanneer we de voeding niet goed verteren, levert dit alsnog weinig gezondheidsvoordelen op. Een gezonde spijsvertering en darmflora dragen op hun beurt bij aan het bevorderden van het immuunsysteem en het mentale welzijn. Slechtwerkende darmen kunnen daarentegen leiden tot een lagere fysieke en psychische weerstand.

Tijdens deze praktische 3-daagse cursus zal de complexiteit van de darmen worden uitgelegd en wordt ingegaan op de slecht functionerende darmen als boosdoener van stoelgangproblemen. Ook de minder bekende aandoeningen door slecht functionerende darmen worden besproken. Daarnaast zal tijdens deze drie dagen uitgebreid behandeld worden welke andere stoffen betrokken zijn bij de vertering van voeding zoals: maagzuur, gal, bacteriën (probiotica) en enzymen.

De volgende onderwerpen zullen tijdens de cursus de revue passeren:

- Anatomie, fysiologie, pathologie en microbiologie van het maagdarmstelsel

- Interventiemogelijkheden voor maag, lever en darmen

- Behandeladviezen voor de meest voorkomende ziektebeelden

- Met behulp van een goede anamnese de oorzaak van de klacht(en) te achterhalen

- Per cliënt een persoonlijk behandelplan opzetten

- Oefenen met casuïstiek