Orale toediening van Bacillus subtilis elimineert meer dan 95% van de totale Staphylococcus aureus-soort die het menselijk lichaam koloniseert zonder daarbij de bestaande microbiota te veranderen. Dit blijkt uit een recente klinische studie, waarvan de publicatie onlangs in The Lancet verscheen.

Dekolonisatie is een manier om de infectiecijfers van Staphylococcus aureus te verminderen. Het gebruik van orale antibiotica voor dekolonisatie is ongewenst vanwege het verstoren van de microbiota en het ontwikkelen van antibioticaresistentie.

In deze studie is deze probiotische benadering getest om S. aureus-kolonisatie bij mensen te beheersen. De dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie vond plaats in Thailand. Volwassenen die waren gekoloniseerd door S. aureus, zonder geschiedenis van darmaandoeningen, antibiotische behandeling of ziekenhuisopname in de voorafgaande 90 dagen, kwamen in aanmerking. Na onderzoeken bleken 115 deelnemers gekoloniseerd door S. aureus in de darm (n=84), neus (n=50) of beide (n=19).

Deelnemers kregen dagelijks gedurende 30 dagen 250 mg probiotische Bacillus subtilis MB40 of een placebo. De onderzoekers bepaalden de S. aureus-kolonisatie na de laatste dosis in de darm (via fecale tellingen) en neus (via neusswabs).

De resultaten waren indrukwekkend! Orale probiotische B. subtilis resulteerde in een significante afname van S. aureus in de ontlasting (96,8% reductie) en neus (65,4% reductie). Er waren geen verschillen in bijwerkingen of significante veranderingen in de microbiota tussen de interventie- en placebogroepen.

Hoewel geen enkele bekende dekolonisatieprocedure voor S. aureus langdurige bescherming tegen herkolonisatie kan bieden, biedt de probiotische strategie de mogelijkheid voor langdurige toepassing. Dit omdat het de microbiota niet schaadt en de ontwikkeling van antibioticaresistentie niet in de hand werkt. Bovendien wijzen de resultaten erop dat de darm een dominante rol speelt bij kolonisatie van S. aureus. Dat betekent dat dekolonisatie zich vooral moet richten op de darm in plaats van de neus. Puntje van kritiek is dat de auteurs ervan uitgaan dat alle S. aureus (stammen) even pathogeen en dus ongewenst zijn. Er is geen aandacht voor de commensalen binnen de soort.