ATABC2014 | "Een goede start voor (aanstaande) moeder en kind. Van theorie naar praktijk"

Abstract

De gezondheid begint in de darm. Microbiota spelen hierbij een belangrijke rol. In het kort wordt uiteengezet wat het natuurlijke verloop hiervan is in een mensenleven. Ook de kwaliteit en de ontwikkeling van de mucuslaag en epitheelcellen (tight junctions) spelen een belangrijke rol bij het handhaven en ontwikkelen van een goed darmmilieu. Essentiële koolhydraten en overige juiste voedingsstoffen zijn onmisbaar.

Aan de orde komt welke omstandigheden een negatieve invloed hebben op de darmintegriteit tijdens zwangerschap en zuigeling en het jonge kind. Behandeld wordt welke praktische hulpmiddelen de behandelaar heeft om dit te onderzoeken en te behandelen.

Ook is er aandacht voor de gangbare adviezen voor de gezonde zwangere en zuigeling. Bovendien wat te doen bij verdenking op een voedselovergevoeligheid? D.m.v. casusbesprekingen wordt aangegeven hoe deze algemene richtlijnen voor zowel moeder als kind, op individueel niveau aangepast kunnen worden.

Over de spreker

Na haar studie Voeding en diëtetiek (1989) heeft Marieke Lebbink meer dan 16 jaar brede ervaring opgedaan bij organisaties in de thuiszorg. In deze jaren heeft ze zich daarnaast geschoold (en gecertificeerd) als diëtist in de orthomoleculaire geneeskunde en natuurvoeding. Ervaring binnen de natuurvoedingsbranche heeft ze opgedaan als bedrijfsdiëtist binnen een gespecialiseerd bedrijf in natuurvoedingsproducten.

Lebbink heeft enkele jaren lesgegeven aan de Academie voor natuurgeneeskunde en momenteel geeft ze met regelmaat praktijklessen als gastdocent.

Vanaf 2005 - juni 2013 was ze verbonden geweest aan het  Allergiecentrum Utrecht, dat begin 2013 DC Allergie Amsterdam geworden is.

In 2007 startte ze met een eigen zelfstandige praktijk, waar ze veel samenwerkt met mdl-artsen van het Meander ziekenhuis in Amersfoort.

De opleiding tot darmtherapeut rondde ze cum laude af in 2010.

In november 2012 verscheen haar boek 'Darmehbo, eet je darmen gezond!'.  Dit boek schreef ze samen met collega Katinka Huiskamp. Meer informatie op www.darmehbo.nl en www.lebbink-dietist.nl.