VGBC2016 | "De nutritionele aspecten van depressie"

De Belgische neuropsychiater prof. dr. Michael Maes is een internationaal befaamde wetenschapper en auteur (H-index = 96), die meer dan 600 wetenschappelijke publicaties in peer-reviewed internationale tijdschriften heeft gepubliceerd. Dr. Maes schreef meerdere boeken (Van Freud tot Omega-3 en Nooit meer moe over ME/cvs) en gaf meer dan 300 lezingen op diverse internationale symposia. Hij is werkzaam op verschillende universiteiten in Thailand, Brazilië en Australië.

Het werk van dr. Maes dekt multidisciplinaire aspecten van stemmingsstoornissen zoals depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, myalgische encephalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/cvs) en in het bijzonder de immuun-inflammatoire trajecten van deze ziektebeelden. Dr. Maes is een arts en wetenschapper wiens werk varieert van epidemiologisch tot klinisch onderzoeksprojecten, case-controlstudies, farmacologische proeven, proeven met knaagdieren en moleculaire experimenten.

Zo ontdekte hij dat nitrosatieve stress, lekkende darm en auto-immuniteit (als gevolg van oxidatieve/nitrosatieve stress en lekkende darm) betrokken zijn bij ME/cvs en depressie. Hij ontwikkelt ook nieuwe behandelingen en zoekt naar nieuwe biomarkers voor depressie en ME/cvs op basis van zijn nieuwe theorieën.

In zijn lezing gaat prof. dr. Michael Maes in op de nutritionele aspecten van depressie. Hij bespreekt de rol van voeding in de pathophysiologie van depressies en de therapeutische waarde van specifieke nutriënten.