VGBC2017 workshop | "Geavanceerde voedingscheck-up bij zieke en gezonde mensen"

Essentiële nutriënten worden beschouwd als echt essentieel voor het menselijk leven. Vitaminen en mineralen zijn cofactoren om enzymen goed te laten werken. Aminozuren zijn bouwstenen van alle eiwitten inclusief die van het immuunsysteem. Essentiële vetzuren vormen een belangrijk deel van membranen en zijn voorlopers van prostaglandinen. Essentiële nutriënten hebben daarnaast ook tal van andere belangrijke functies in het menselijk lichaam.

Een tekort aan één of meer van deze meer dan 40 essentiële nutriënten kan al een verminderd functioneren van het immuunsysteem betekenen. Een gezond leven is een leven met minimale verstoring door verkoudheden, griep en andere infecties waarvan veel mensen tenminste één keer of vaker per jaar last van hebben.

Andere kleine gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid, gebrek aan energie, huidproblemen en depressie of gebrek aan een goed humeur kan ook al veroorzaakt worden door een of meer tekorten. Deze verschijnselen zijn er ook in het innamegebied tussen de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) en optimale gezondheid.

Inname onder het optimale gebied geeft een verhoogd risico op vele ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, dementie, beroertes, osteoporose, verhoogde bloeddruk en nog veel meer ziektebeelden. Teveel aan bepaalde essentiële nutriënten (natrium, calcium, fosfor en calorieën) kan ook gezondheidsproblemen geven.

Bij een goede en duurzame gezondheid is het van groot belang om bij zoveel mogelijk nutriënten in het optimale gebied te komen, ook al om de genoemde infecties te voorkomen en het risico op kanker , hart- en vaatziekten, dementie, beroerte, osteoporose enzovoort te verminderen.

Heeft men deze of andere ziekten al, dan kan dezelfde aanpak worden gevolgd, uiteraard met nadruk op die nutriënten die bij dat ziektebeeld het belangrijkst zijn.

Tegenwoordig eten de meeste mensen vaak onder de hoeveelheid van de ADH’s (dit is veel lager dan bij optimale gezondheid). Bovendien heeft iedereen zijn eigen persoonlijke behoefte aan nutriënten die kan afwijken van het gemiddelde. Dit alles maakt het checken/controleren van de nutriënten status nog belangrijker.

Met de geavanceerde voedingscheck-up worden de meeste essentiële nutriënten gemeten. Deze bestaat uit het meten van vitaminen en vetzuren in het bloed. Mineralen en/of sporenelementen in bloed en bloedcellen en de 24-uursurine. Aminozuren worden eveneens in de 24-uursurine gemeten. In totaal worden via meer dan 100 tests bepalingen uitgevoerd: semi-essentiële nutriënten worden eveneens gemeten alsmede toxische stoffen, meestal toxische (sporen)elementen..

De uitslagen worden in een rapport weergegeven. Dit bevat tevens indien gewenst een interpretatie-rapport. Op basis hiervan kan het dieet worden verbeterd en kunnen noodzakelijke supplementen worden ingenomen. Gevolg een betere duurzame gezondheid. Dat is pas echt optimaal.

C.V. E.F. Vogelaar, PhD

1962-1969: University of Utrecht; Biochemistry and Endocrinology

1969-1974: Central Laboratory Netherlands Red Cross; Thesis: Optimal use of human blood

1974-1982: Laboratory director of laboratory for MD's including preventive health care

1982-1987: Director of thrombosis service of Red Cross

1982-1999: Director of MDPC:preventive health clinics

1984 - present: Director of ELN (European Laboratory of Nutrients)

1988 - present: President of WHF (World Health Foundation)

2005 - present: Professor of Clinical Nutrition: Medical faculty of Benadir University, Somalia