VGBC2017 workshop | "Rode biet"

De rode biet is al reeds tweeduizend jaar bekend. Ze werd gebruikt als voedsel, maar ook in de kruidengeneeskunde. De Grieken en Romeinen gebruikten de biet tegen constipatie en als afrodisiacum.

De wetenschappelijke naam van de rode biet is Beta vulgaris L. var. conditiva. Het loof en de dikke wortel van de rode biet zijn beide eetbaar. Kenmerkend is de rode kleur door de aanwezigheid van betanine. Deze stof veroorzaakt een onschadelijke verkleuring van de urine en/of faeces bij de meeste personen, maar heeft bijzondere eigenschappen.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft de prestatieverhogende werking van de rode biet duidelijk aangetoond, maar rode biet heeft veel meer te bieden. Het is bloedzuiverend, leverbeschermend, antitumoraal en cholesterolverlagend. De rode biet bezit ook antibacteriële, maagbeschermende en bloeddrukverlagende eigenschappen.

Naast zijn rol als fyto-energeticum worden de biologische eigenschappen van rode biet in een duidelijke en overzichtelijke presentatie uitgelegd.

Over de spreker

Johan Uyttendaele behaalde in 1976 zijn masterdiploma als apotheker aan de Universiteit Gent.

Hij startte In 1978 in Leuven als titularis-apotheker en later in het Rijnstadje Bad Breisig (Duitsland) waar hij bekend werd voor zijn kennis van alternatieve therapieën.

Apotheker Johan Uyttendaele specialiseerde zich in de homeopathie aan het VSU-Gent, in de plantengeneeskunde aan het WVTS te Antwerpen en in de aromatherapie aan het Institut für angewandte Aromatherapie te Neuhofen.

Sinds 3 jaar werkt hij als wetenschappelijk raadgever bij de firma Soriabel NV te Ichtegem.