VGBC2017 workshop | "De rol van kurkuma in inflammatie"

In Europa heeft 19 % van de volwassen last van matige tot ernstige chronische pijn en 40 % hiervan geven aan dat hun behandeling niet voldoet. In pijnbestrijding wordt er vaak gebruik gemaakt van niet-steroïdale anti-inflammatoire drugs (NSAIDs), maar omwille van hun vele nevenwerkingen bij langdurig gebruik, heeft dit ertoe geleid dat er meer vraag is naar veiligere behandelingen om de chronische pijn onder controle te krijgen.

Kurkuma (Curcuma longa) en gember (Zingiber officinale) behoren tot de familie van de zingiberaceae en worden al eeuwen gebruikt in de traditionele geneeskunde. Zingiberaceae hebben de aandacht getrokken van wetenschappers omwille van hun anti-inflammatoir effect, en verschillende studies hebben hun voordeel aangetoond in chronische aandoeningen waaronder osteoartritis, reumatoïde artritis en depressie.

Extracten van zingiberaceae tonen de beste resultaten in de studies, hebben een goed veiligheidsprofiel en zorgen daardoor op lange termijn voor een ideale oplossing als behandeling om de pijn onder controle te krijgen.

Over de spreker

Mieke Van Den Driessche (PhD)  is afgestudeerd als licentiate in de Voedingsleer en doctor in de (Bio)medische Wetenschappen aan de Universtiteit van Leuven (onderzoeksdomein Kindergastro-enterologie en Voeding).

Momenteel werkzaam als Science Director bij Metagenics Europe