VGBC2016 Workshop | "De rol van microbiota, paddenstoelen en de gut-brain-axe bij stress, depressie en neurodegeneratieve aandoeningen"

Geja Heinen

Uit onderzoek blijkt meer en meer dat onze mentale gezondheid mede bepaald wordt door onze darmgezondheid via de gut-brain-axe. Het feit dat we 10x meer bacteriën in onze darmen bezitten dan dat we menselijke cellen hebben doet al vermoeden dat er een grote impact is van onze microbiota. Stress verhoogt de darmpermeabiliteit en voeding en leefstijl beïnvloeden de samenstelling van de microbiota en daarmee (ook) ons geestelijk welzijn. Onze microbiota hebben we evolutionair verkregen vanuit de symbiotische ontwikkeling met de natuur om ons heen, waaronder datgene wat we aten zoals ook wortelen, knollen en paddenstoelen. Wortelen en knollen worden tegenwoordig geschrapt en geschild en zo zorgvuldig ontdaan van aarde en de mogelijke bacteriën. Juist bacteriën van vruchtbare aarde (soil based organismen) kregen we door ons evolutie heen als vanzelf binnen en niet voor niets worden sommigen door wetenschappers dan ook commensalen genoemd en geen probiotica. Ze zijn dan ook van nature bestand tegen maagzuur. Paddenstoelen zijn, vooral in de Benelux, nog grotendeels uit de gratie sinds de Middeleeuwen, terwijl in Azië medicinale paddenstoelen al duizenden jaren worden toegepast. Zo missen we veel van wat ons evolutionair diende. Kom luisteren hoe paddenstoelen en bacteriën van vruchtbare aarde, waarmee we ons evolutionair ontwikkeld hebben, ingezet kunnen worden bij stress, depressie en degeneratieve aandoeningen.

Geja Heinen, Msc in clinical Psycho Neuro Immunology (Girona), Msc in Health, Education and Promotion (Maastricht, io), orthomoleculair therapeut en natuurdiëtist. Geja heeft een passie voor preventie en healthy ageing. Tijdens haar masterstudies waren chronische vermoeidheid en het effectief bewerkstelligen van leefstijlverandering haar specifieke aandachtsgebieden. Zij is gastdocent aan de Haagse Hogeschool, scientific counselor, verzorgt cursussen en nascholingen op haar vakgebied en is spreker tijdens evenementen en congressen.