Leo Pruimboom

Sinds de late jaren '80 verliezen we intelligentie, of misschien stabiliseert het en neemt neurodegeneratie toe. Hoewel nog steeds in een vroeg stadium, geeft de wetenschap van de neuro-ontsteking antwoord op beide vragen: waarom verliezen we IQ en waarom hebben zo veel mensen last van neurodegeneratieve aandoeningen?

Er is onderzoek gedaan naar mensen met depressie, autisme, obsessief-compulsieve stoornis, schizofrenie, parkinson en alzheimer. Eén conclusie wordt door al deze onderzoekers getrokken: deze patiënten lijden aan een ernstige neuro-ontsteking met een toename van extracellulair water en verlies van de hersenmassa. Polyfenomenale oplossingen zijn mogelijk en zelfs quick wins hebben aangetoond dat in drie weken tijd hersenmassa kan worden hersteld en daarmee herstel van normale hersenfuncties mogelijk maakt bij mensen die lijden aan een obsessief-compulsieve stoornis, depressie en schizofrenie.

Leo Pruimboom is wetenschappelijk adviseur bij Natura Foundation en grondlegger van de klinische psycho-neuro-immunologie (kPNI). Hij studeerde fysiotherapie, biochemie en fysiologie en zal dit jaar aan de Universiteit van Groningen promoveren met het proefschrift “The Selfish Immune System”. Hij heeft in totaal 102 mastertheses begeleid, waarvan er 6 cum laude zijn beoordeeld. Inmiddels doet hij klinisch onderzoek naar de effecten van een “active office” (2016 - 2017) op de gezondheid van mensen met zittende beroepen. Tevens doet hij onderzoek naar de impact van intermittent fasting op de lever en haar biologische functies. Daarnaast is hij adviseur bij verschillende profvoetbalverenigingen, waaronder de Duitse bundesligaclub TSG Hoffenheim.