VGBC2016 | "De rol van de hypothalamus in de psychiatrie"

Eric van Schijndel

De hypothalamus, onze centrale computer verwerkt prikkels uit de omgeving en vormt een adequate neurale en hormonale respons. De hypothalamus is betrokken bij allerlei functies in ons lichaam, zoals de besturing van het hormonaal systeem, het autonome zenuwstelsel, het circadiaanse ritme, eetgedrag, temperatuur regulatie, bloeddruk, het limbisch systeem en emoties, slaapritme en geheugen.

De hypothalamus heeft hiertoe een specifieke ruimtelijke en functionele positie in onze hersenen. Aan de ene kant bevindt de hypothalamus zich halverwege de frontale (meer controle georiënteerde) en de caudale (meer uitvoerend georiënteerde) hersengebieden. Aan de andere kant vormt het de verbinding tussen de neurale en de endocriene controlemechanismen.

Veranderde endocriene en neurale functies van de 12 nucleï van het hypothalamusgebied dragen bij aan de ontwikkeling van een groot aantal psychiatrische ziektebeelden. Evenals verstoorde neurale brugfuncties van de hypothalamus die bijdragen aan neurale veranderingen die een rol spelen bij psychopathologie.

Zo stimuleert de nucleus posterior de sympaticus en de nucleus anterior de parasympaticus. De nucleus intermedius heeft invloed op het autonome zenuwstelsel. De nucleus ventromedialis regelt gedrag en verzadiging, de nucleus dorsomedialis heeft grote invloed op het gedrag en emoties, de mammilaire regio regelt emoties en de nucleus arcuatus heeft invloed op de dopamine huishouding en obesitas.

Eric van Schijndel studeerde achtereenvolgens fysiotherapie, orthopedische geneeskunde, manuele therapie, acupunctuur, homeopathie en orthomoleculaire geneeskunde en is daarnaast gespecialiseerd in onder andere elektroacupunctuur, Prognos, IDT, bioresonantie en mind-body coaching. Hij heeft al 32 jaar een praktijk, geeft wereldwijd trainingen en lezingen, ontwikkelt producten, voert wetenschappelijk onderzoek en heeft een zeer ruime ervaring met holistische geneeskunde.

www.ericvanschijndel.nl