Voedingsgeneeskunde, jaargang 25 (2024), nummer 5
vitaliteit
Dossier
Er is onder cliënten en professionals een toenemende interesse voor de rol van antioxidanten in het tegengaan van huidveroudering. Huidveroudering is een complex proces, beïnvloed door een combinatie van intrinsieke factoren, zoals genetica en leeftijd, en extrinsieke factoren, zoals UV-straling. Deze factoren bevorderen de productie van reactieve zuurstofsoorten, wat bijdraagt aan oxidatieve stress en daarmee een rol kan spelen in het verouderingsproces. Maar wat zegt de huidige literatuur...
Vitaliteit heeft alles te maken met energie, levendigheid, levenskracht, levenslust, veerkracht en bezieling. Met name stress, vervuiling en veroudering hebben een negatief effect op onze vitaliteit. Het is dan ook niet gek dat we al decennia op zoek zijn naar manieren om deze processen het hoofd te bieden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam een nieuw concept op, dat van de adaptogene stoffen. Adaptogenen zijn (planten)stoffen die de veerkracht van het lichaam verhogen op een niet-...
Een burn-out wordt tegenwoordig omschreven als een toestand van uitputting door langdurige en excessieve werkstress. Het kan ook ontstaan door andere factoren, zoals zorgtaken, relatieproblemen of een zware studielast. De kern ligt in chronische stress en het gevoel dat de eisen groter zijn dan de middelen om hiermee om te gaan. Het gaat gepaard met veranderingen in endocriene en immunologische biomarkers, die ook invloed kunnen hebben op de hersenfunctie. Dit artikel gaat in op...
Het ketogeen dieet, dat sinds 1920 bekend staat als een effectieve behandeling voor therapieresistente epilepsie, krijgt momenteel veel aandacht van zowel wetenschappers als de media. Er komen steeds meer aanwijzingen dat dit dieet een breed scala aan gezondheidseffecten heeft. Door verbetering van de metabole gezondheid kan het al binnen enkele weken leiden tot een merkbaar gezondheidseffect. Voor veel mensen is dit reden om van het ketogeen dieet een leefstijl te maken met als doel gezond...
Gezondheid zou je holistisch moeten benaderen, terwijl wetenschap het vooral van hokjesdenken moet hebben. In dit artikel zijn vijfentwintig hokjes voor leefstijlmaatregelen bedacht: aangrijpingspunten voor een gezond leven. Je zult merken dat geen enkel hokje op zich bestaat, maar ze verwijzen naar elkaar om toch tot een holistisch beeld te komen. Epidemiologie is vaak de enige bron van onze kennis van een hokje, die echter gebrekkig causale verbanden kan aantonen. Onze kennis is dus...
Het gevaar zit soms in een klein hoekje. Zware metalen zijn in lage concentraties toxisch maar je associeert ze niet gauw met voedselintolerantie. Beetje bij beetje komt de evidentie wel boven water dat ze spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken, hetzij immunologisch, hetzij chemisch. De blootstelling is deels afkomstig van de voeding, ze mogen dus zeker niet ontbreken in het lijstje van potentiële uitlokkers van voedselintolerantie. Hierover gaat dit zesde deel van de reeks artikelen...
Het blad Voedingsgeneeskunde bestaat 25 jaar, maar de voedingsgeneeskunde is natuurlijk veel ouder. Het begin wordt meestal toegeschreven aan Hippocrates’ (ca. 460-377 voor Christus) uitspraak ‘laat voedsel jouw medicijn zijn en medicijn jouw voedsel’. Echter: oudere dieren leren hun jongen wat ze wel en niet kunnen eten en jouw kat weet dat hij gras moet eten om een haarbal kwijt te raken of andere maag-darmbezwaren te bestrijden. De mens kan het niet laten om zichzelf in het...
Voedingsgeneeskunde bestaat 25 jaar. Mooie leeftijd en reden voor een feestje. Het huwelijk tussen voeding en geneeskunde heeft de zilveren status bereikt. Geen reden om dan nu te gaan scheiden, dus alle reden om naar de toekomst te kijken: een vitale toekomst. Dat vitale komt terug in voedingsbestanddelen die essentieel zijn om gezondheid te bewaren en ziekten te voorkomen: de vitaminen. Een aantal jaren geleden hebben we vitamine D behandeld, nu is het de beurt aan vitamine C. De Poolse...
Een paperback vol kritische en informatieve columns over wetenschappelijk onderzoek. En tegelijkertijd een regelrechte pageturner. Dat is een combinatie die je niet vaak tegenkomt. Terwijl je met het ene verhaal bezig bent, word je al nieuwsgierig naar het volgende. Het is een bundel die je nieuwe inzichten en andere perspectieven op diverse actuele onderwerpen verstrekt. Emeritus-hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische Analyse prof. dr. Frits Muskiet schreef ze voor het...
Leefstijlartsen zouden er goed aan doen Voedingsgeneeskunde te gaan lezen. Dat is de mening van Bolke Koster, sinds 2011 directeur van het supplementenmerk Vitals. Want het is volgens hem een groep die zich weliswaar inzet om de maatschappij gezonder te maken, maar ook een blinde vlek heeft. Veel leefstijlprofessionals staan namelijk nogal sceptisch tegenover voedingssuppletie, ondanks de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoeken die het belang daarvan al ruimschoots hebben...
Lentinan, een polysacharide uit de eetbare en medicinale paddenstoel Lentinus edodes Berk en beter bekend als shiitake, wordt vooral toegepast vanwege de immuunmodulerende en anti-tumor eigenschappen. Een recente studie laat zien dat toepassing van lentinan ook zinvol zou kunnen zijn bij een acute longaanval.
Via onze huid, luchtwegen, maag-darmkanaal en urineweg grenzen we aan een vijandige omgeving. Deze bestaat onder andere uit microben, zoals parasieten, bacteriën, schimmels en virussen, die ons maar wat graag als feestmaal willen benutten. Deels treffen ze een solide barrière, zoals in het grootste deel van de huid, maar in de longen, maag-darmkanaal en de nieren kunnen we niet anders dan met de omgeving communiceren vanwege de (terug)opname van voedingsstoffen en zuurstof, en de...